Кламер БГ - Новини: Папата се зарече да продължава да защитава бедните и онеправданите

Папата се зарече да продължава да защитава бедните и онеправданите

Свят

|
Съб, 16 Окт 2021г. 19:19ч.
Папата се зарече да продължава да защитава бедните и онеправданите

Папата се зарече да продължава да защитава бедните и онеправданите

Папа Франциск заяви, че си дава сметка, че за някои хора, включително и за някои в самата Църква, той е напаст, заради това, че защитава бедните и най-уязвимите. Той обаче се зарече да не престава да прави това, защото то е част от християнството, предаде Ройтерс.

Това изказване папата направи чрез видеконферентна връзка с участниците в Световната среща на народните движения - обединение на местни организации и социални движения, които насочват вниманието върху неравенствата в трудовия отрасъл, в поземлената собственост, в здравеопазването и други социални сфери в развиващия се свят.

Папата призова фармацевтичните компании за освобождаване от патенти, което ще направи производството на ваксини срещу коронавируса по-достъпно за бедните. Той отбеляза, че само 3-4 процента от населението в някои страни е ваксинирано срещу коронавируса.

Франциск призова отрасли като минната и дървопреработвателната индустрия да спрат с унищожаването на горите, планините и мочурищата, да спрат да замърсяват реките и моретата, да спрат да тровят храната и хората.

Папата заяви, че богати страни и финансови институции могат да анулират дълговете на най-бедните страни. Производителите и търговците на оръжия пък трябва да престанат да допринасят за онези ужасяващи геополитически игри, костващи смъртта на милиони хора и принуждаващи милиони хора да се местя на друго място, допълни той.

Технологичните гиганти трябва да спрат да допускат езика на омразата, фалшивите новини, конспиративните теории и политическите манипулации, подчерта Франциск. Той призова и за универсален базов доход и за обмисляне на съкращаване на работния ден, така че да има работа за повече хора.

"Тази система на неумолима логика на ползата излиза от всякакъв човешки контрол. Време е да забавим скоростта на локомотива, един излязъл от контрол локомотив, който се е втурнал към бездната. Все още има време за това. Така че, аз продължавам да упорствам в това да бъда напаст", заяви папата. Така той визира критиките, отправени към него в миналото по-специално от консервативни лица от американската църква, когато отправяше подобни призиви.

mediapool.bg