Кламер БГ - Новини: Папа Франциск посети сираци и нуждаещи се в Бангладеш

Папа Франциск посети сираци и нуждаещи се в Бангладеш

Свят

|
Съб, 02 Дек 2017г. 13:11ч.
Папа Франциск посети сираци и нуждаещи се в Бангладеш

Папа Франциск посети днес в Дака дом, който Майка Тереза създава за сираци, самотни майки и нуждаещи се възрастни, съобщи Ройтерс.

Главата на Римокатолическата църква приключи днес шестдневното си посещение в Мианма и Бангладеш.

Папата бе заобиколен от деца и монахини, облечени в бяло и синьо - традиционните цветове за одеждите на починалата през 1997 година Майка Тереза, която през 2016 бе обявена за светица.

Тя открива дома в Дака в началото на 70-те години, за да се грижи за бенгалски жени, забременели при изнасилвания от пакистански войници през войната за независимост.

Днес домът подслонява сираци, самотни майки и болни възрастни хора.

Папа Франциск, който превърна работата сред нуждаещите в приоритет, посети лежащо болни.

След това той произнесе импровизирана реч пред монахини и свещеници. Светият отец похвали Бангладеш, предимно мюсюлманска страна с под един процент католическо население от общо 169 милиона души, за едни от най-добрите междурелигиозни отношения в света.

Главата на Римокатолическата църква призова също бангладешките монахини и свещеници да дадат отпор на "тероризма на клюката", който може да разедини религиозните общности, допълва Асошиейтед прес. "Колко религиозни общности бяха съсипани заради духа на клюката?", запита папата и каза, че говори от личен опит.

Папа Франциск отбеляза, че е много доволен от междурелигиозната среща вчера, на която той има емоционален разговор с бежанци от мюсюлманския етнос рохинги от Мианма и след това използва думата "рохинги" за първи път в това пътуване.

Преди да отлети за Рим, папа Франциск се срещна с младежи в колеж, създаден от католически свещеници.

mediapool.bg