Кламер БГ - Новини: Пандемията принуди съперниците да намерят изход от политическата криза в Израел

Пандемията принуди съперниците да намерят изход от политическата криза в Израел

Свят

|
Вт, 21 Апр 2020г. 13:27ч.
Пандемията принуди съперниците да намерят изход от политическата криза в Израел

Израелците отидоха до изборните урни на три пъти в рамките на една година, като и трите пъти нямаше ясен победител. След три предизборни кампании на взаимни заклеймявания коронавирусът накара непримиримите противници Бени Ганц и Бенямин Нетаняху да се споразумеят за кризисно правителство на националното единство между центристкия блок "Синьо и бяло" на Ганц и консервативната листа на партия "Ликуд" ("Съюз") на Нетаняху, пише във вторник агенция ДПА.

Ганц се отказа от своя отстояван повече от година принцип да не влиза в правителство с премиер, обвинен в корупция. Съгласно споразумението Нетаняху, чиято партия "Ликуд" спечели 36 мандата в 120-местния Кнесет, ще бъде премиер през първите 18 месеца. През октомври 2012 г. постът трябва да бъде поет от Ганц.

Някои в Израел хвалят Ганц за "смелостта" да избере "по-малкото зло", докато други се подиграват на бившия шеф на генералния щаб без политически опит, като казват, че той е нанесъл фатален удар по своята почтеност. Двама опозиционни депутати - Яир Лапид от партия "Йеш атид" ("Има бъдеще") и Моше Яалон от "Телем" (Национално държавно движение) - които в продължение на година бяха политически партньори на Ганц, изразиха недоволство и силно разочарование.

Пенсионираният генерал "предаде" своите избиратели, "предаде се без борба" и "пропълзя" в това, което не е правителство на единството, а поредно правителство на Нетаняху, каза Лапид. Той и Яалон се отделиха от трипартийния съюз "Синьо и бяло", оставяйки Ганц само с 15 от 33-те места, спечелени на изборите на 2 март. Кризата с коронавируса не трябва да бъде използвана като оправдание да се отстъпва от демократичните ценности и принципи, каза обвинително Яалон.

Политологът Джонатан Рейнолд от университета "Бар Илам" край Тел Авив вижда няколко мотива зад спорното решение на Ганц: "Той е истински патриот и той наистина чувства, че това е правилното нещо по време на коронавируса." Ганц вярва, че единствената алтернатива, четвърти избори, би била пагубна за Израел, казва Рейнолд. Това ще бъде "лошо за него лично". След три предизборни кампании 60-годишният генерал е уморен. "Той смята, че ще загуби. И вярва, че по този начин защитава демокрацията", защото неговата партия има министерството на правосъдието, което означава, че ще може да спира лоши закони, заявява Рейнолд.

Последната коалиция на Нетаняху от десни и религиозни партии се разпадна през декември 2018 г. заради спор дали да бъде отнето правото на студентите в религиозната семинария (йешива) да не служат в армията. Оттогава 70-годишният сега Нетеняху управлява начело на временно правителство, което е лишено от демократична легитимност. Изборите през април и септември 2019 г. и през март 2020 г. не излъчиха парламентарно мнозинство нито за лагера на Нетаняху от десни и религиозни партии, нито за лагера на Ганц от центристки, леви и арабски партии.

Някои политически експерти в Израел се съмняват, че Нетаняху ще удържи обещанието си да остави Ганц да стане премиер. Критичният вестник "Маарив" цитира неназован "политически източник", според когото "няколко месеца след като кризата с коронавируса и икономическата криза бъдат поставени под контрол и ако анкетите са благоприятни за него", Нетаняху ще предизвика предсрочни избори.

Ще се откаже ли Ганц изцяло от опитите си да прокара закон, който би забранил на обвиняем да съставя правителство? Според коалиционното споразумение Ганц трябва да подкрепи законопроект, който да предефинира поста на вицепремиера, съобщи израелският телевизионен "Канал 12". Това би позволило на Нетаняху, след като изтекат неговите 18 месеца като премиер, да служи в правителството като вицепремиер, отговарящ за връзките със световните лидери.

Израелското законодателство понастоящем дисквалифицира обвиняеми по наказателни дела да заемат министерски постове. Премиерският пост не е споменат изрично.

Тъй като заради коронавируса съдилищата работят в ограничен режим, делото срещу Нетаняху за корупция бе отложено от 17 март за 24 май. Рейнолд е убеден, че водещият мотив на най-продължително заемалия поста премиер в историята на Израел е да избегне затвора. "Това бе причината" израелците да гласуват три пъти на избори, казва критикът на Нетаняху. "Това е нещото, от което най-много се опасява най-влиятелната личност в системата", добавя Рейнолд.

mediapool.bg