Кламер БГ - Новини: Паметник на Теодор Рузвелт в Ню Йорк ще бъде демонтиран

Паметник на Теодор Рузвелт в Ню Йорк ще бъде демонтиран

Свят

|
Пон, 22 Юни 2020г. 11:27ч.
Паметник на Теодор Рузвелт в Ню Йорк ще бъде демонтиран

Бронзовата статуя на 26-ия президент на Съединените щати Теодор Рузвелт на кон, следван от вървящи пеша индианец и чернокож, която стои пред входа на Американския музей на естествената история в Ню Йорк от 1940 г., ще бъде демонтирана, пише в. "Ню Йорк таймс".

Решението за демонтажа на статуята, предложен от ръководството на музея и одобрен от градските власти на Ню Йорк, които притежават сградата и изложените в нея експонати, бе взето след години на критики срещу паметника от активисти и в момент, в който убийството на Джордж Флойд доведе до оживен национален дебат за расизма.

За мнозина паметникът на Рузвелт символизира болезненото наследство на колониална експанзия и расова дискриминация.

"През последните няколко седмици нашата музейна общност беше дълбоко развълнувана от продължаващото да се разраства движение за расова справедливост, провокираното от убийството на Джордж Флойд. Ставаме свидетели на това как вниманието на страната и на света все повече се насочва към паметниците като въздействащи и болезнени символи на системния расизъм", заяви в интервю директорката на музея Елън В. Фътър.

Фътър изтъкна, че решението на музея за премахване на паметника се базира на неговата "йерархична композиция" и не е насочено срещу личността на Теодор Рузвелт.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че се противопоставя на премахването на паметника на Теодор Рузвелт пред Музея за естествена история в Ню Йорк, предаде Ройтерс.

"Нелепо, не го правете", написа днес Тръмп в Туитър.

mediapool.bg