Кламер БГ - Новини: ПАСЕ не разреши създаването на парламентарна група на крайната десница

ПАСЕ не разреши създаването на парламентарна група на крайната десница

Свят

|
Пет, 24 Май 2019г. 10:31ч.
ПАСЕ не разреши създаването на парламентарна група на крайната десница

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) отказа да разреши създаването на парламентарна група на крайнодесните партии, предаде Франс прес.

Създаването на новата политическа група Нови европейски демократи/Европа на нациите и свободите беше поискано в началото на годината. Досега обаче бюрото на ПАСЕ не успяваше да вземе решение.

Целта на групата, чийто председател трябваше да стане Мартин Граф от крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), беше да обедини депутати от АПС, Алтернатива за Германия, италианската партия Лига и депутати от България, Чехия и Естония.

"Съветът на Европа беше основан за защита на демокрацията, човешките права и правовата държава. Австрийската партия на свободата, Алтернатива за Германия и партията Лига искат да унищожат демокрацията и правовата държава и да лишат хората от техни основни права. Много от техните членове са расисти, антисемити и ислямофоби, което противоречи на целите на организацията", заяви германския депутат Франк Швабе, член на бюрото на ПАСЕ.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа включва над 300 депутати от 47-те страни членки на Съвета на Европа, припомня АФП. В момента в ПАСЕ има шест политически групи.

mediapool.bg