Кламер БГ - Новини: Масови протести за Навални. Путин се опитва да ги смаже с арести и насилие (снимки и видео)

Масови протести за Навални. Путин се опитва да ги смаже с арести и насилие (снимки и видео)

Свят

|
Съб, 23 Ян 2021г. 17:18ч.
Масови протести за Навални. Путин се опитва да ги смаже с арести и насилие (снимки и видео)

Десетки хиляди руснаци излязоха в събота по улиците на десетки руски градове в защита на задържания опозиционен лидер Алексей Навални. Режимът на руския президент Владимир Путин се опитва да ги спре по всякакъв начин, включително с арести по време на телевизионни интервюта, насилие срещу протестиращи и превантивно сплашване. Навални остава в затвора, като предупреди, че няма намерение да се самоубива. Според Блумбърг властта на Путин ще направи опит този път да го остави зад решетките за няколко години.

Съпругата на Навални, Юлия, съобщи, че е задържана от полицията в Москва по време на демонстрация. "Извинете за лошото качество (на снимката), светлината не е добра в затворническата кола", иронизира тя в Инстаграм, където качи селфи от полицейския автомобил.

Най-малко 40 000 души се събраха в центъра на Москва. Мобилните връзки на Пушкинския площад в Москва на практика не работят, което затруднява работата на журналистите на място. Полицията прекъсна прякото предаване на независимия телевизионен канал "Дъжд" и арестува оператора Сергей Новиков. Излъчването се осъществяваше от жилище в района на площада, но полицията изключи електричеството, а кореспондентът Алексей Колостельов е отведен в участъка за установяване на самоличността му, заради открит "дефект" в паспорта му.

Полицията е задържала активистката Любов Собол, съюзничка на Навални, съобщава Ройтерс, позовавайки се на очевидец.

В Москва и други руски градове са задържани над 1000 души. Демонстрациите тръгнаха от Хабаровск и Владивосток в Далечния изток, които са седем часови пояса преди столицата Москва. Активисти пуснаха в социалните мрежи видеокадри, показващи как полицаи бият демонстранти и ги тикат в полицейски камионетки. Стотици протестиращи излязоха по улиците и във Владивосток и Иркутск въпреки мразовитото време с лозунги, като "Ние сме силните" и "Путин е лъжец".

Според организацията ОВД-инфо, цитирана от АП, която следи политическите арести, най-малко 48 души са били арестувани в градовете в Далечния изток, включително Владивосток и Хабаровск.

Организаторите във Владивосток казаха, че в града около 3000 души са излезли да протестират. Протестите в Хабаровск са насочени и срещу ареста на популярния местен губернатор Сергей Фургал, срещу когото властите повдигнаха тежки криминални обвинения.

Поддръжници на Навални са обявили в социалните мрежи, че ще протестират в над 90 града из цяла Русия. Тези протести не са разрешени от властите и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди хората да не участват в забранени протести.

В навечерието на протестите Алексей Навали обяви, че няма намерение да се самоубива в затвора. Навални изпрати посланието си по Инстаграм чрез адвоката си.

Навални каза, че иска хората да знаят, че е в доро физическо и психическо здраве.

Репресия срещу протестите

Властите в Москва взеха предварителни репресивни мерки срещу поддръжници и сътрудници на Навални още преди протестите. Някои от поддръжниците на Навални бяха арестувани, други – глобени, на трети бяха връчени предупредителни протоколи.

Пресаташето на опозиционера Кира Ярмиш беше осъдена на 9 денонощия арест заради призивите й за участие в протестите.

Активистът Георгий Албуров получи 10 денонощия, а юристът на "Фонда за борба с корупцията" Любов Собол беше глобена с 250 000 рубли или около 3300 долара.

Арестувани бяха десетки координатори на регионалните щабове на Навални.

Кметът на Москва Сергей Собянин нарече протестите недопустими и обеща полицията да осигури необходимия ред.

Той определи като особено цинични опитите за въвличане в протестните акции на непълнолетни.

Федералната служба за надзор на информационните технологии и масовите комуникации започна да блокира информацията за протестите в социалните мрежи.

Навални остава в затвора

Навални е поставен под стража най-малко до 15 февруари и му предстоят много съдебни процедури.

Кремъл е решен да държи опозиционера Алексей Навални в затвора за няколко години или повече и така ще наруши практиката за предишните му присъди, които не са били повече от няколко седмици, съобщиха близки до руското ръководство анонимни източници на агенция Блумбърг.

След като бе арестуван в неделя, Алексей Навални във вторник отвърна на удара, като разпространи данни от разследване за огромен и разкошен недвижим имот, използван според него от президента Владимир Путин, чието изграждане на брега на Черно море струвало над един милиард евро.

Oбширният материал, съпроводен с над двучасово видео, бе гледано от десетки милиони в YouTube - рекорд за разследване на Навални.

Опозиционерът бе арестуван на 17 януари при завръщането си след лечение в Германия поради предполагаемо отравяне през август, за което той обвинява Кремъл.

Москва отхвърля твърденията му.

mediapool.bg