Кламер БГ - Новини: Отново многохиляден протест срещу сръбския президент Вучич

Отново многохиляден протест срещу сръбския президент Вучич

Свят

|
Нед, 23 Дек 2018г. 18:17ч.
Отново многохиляден протест срещу сръбския президент Вучич

Хиляди хора с насъбраха на протест срещу управлението на сръбския президент Александър Вучич. Демонстрацията се състоя за поредна събота в Белград. Недоволните обвиняват Вучич в задушаване на демокрацията и репресии срещу опонентите, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Над 5000 души се включиха в шествието, което премина покрай сградата на държавната телевизия РТС, която според недоволните тенденциозно подкрепя Вучич, и след това стигна до сградата на правителството.

Първият такъв протест беше проведен в отговор на нападение над опозиционния ляв политик Борко Стефанович, който бе пребит в Крушевац, Южна Сърбия, на 23 ноември.

Нападението напомни на мнозина за периода на управлението на бившия лидер Слободан Милошевич през 90-те години, който беше белязан от брутални атаки срещу политически опоненти, отбелязва АП.

Критици на Вучич твърдят, че неговото правителство е засилило езика на омразата срещу опонентите и е наложило контрол над медиите. Вучич, бивш краен националист, който сега казва, че води Сърбия към Европейския съюз, отрича тези обвинения.

Неговата Прогресивна партия доминира в парламента от 2012 г. Той започна петгодишния си мандат като президент миналата година.

mediapool.bg