Кламер БГ - Новини: От трибуната на ООН македонският президент призова за бойкот на референдума

От трибуната на ООН македонският президент призова за бойкот на референдума

Свят

|
Пет, 28 Септ 2018г. 10:29ч.
От трибуната на ООН македонският президент призова за бойкот на референдума

"На 30 септември няма да отида да гласувам и знам, че и вие, скъпи сънародници, ще вземете същото мъдро решение. Гласуването на референдум е право, а не задължение."

Това заяви от трибуната на Общото събрание на ООН президентът на Македония Георге Иванов часове преди края на кампанията за неделния референдум. На него избирателите са призовани да одобрят или отхвърлят сделката с Гърция, която открива пътя на страната към интеграция в НАТО и Европейския съюз.

Преди да вземат решение гражданите на Македония имат два дни за размисъл, които започнаха снощи.

Според Иванов, обаче, условието първо да се промени името на Македония е на практика призив към жителите ѝ да извършат "историческо самоубийство".

Президентът има ограничени правомощия в парламентарната република, но е декларативно близък до националистическата опозиция на ВМРО-ДПМНЕ, която в съпротивата си срещу референдума е подкрепяна и от Русия. В словото си той нарече референдума "примка за обесване", а споразумението определи като "грубо нарушение на суверенитета".

Той директно критикува представители на САЩ и ЕС, които през поледните седмици почти непрекъснато пристигаха в Скопие с послание, че одобряването на сделката е единствената надежда за бъдещо членство в НАТО и ЕС.

Междувременно с емоционална реч пред жителите на Тетово македонският премиер Зоран Заев приключи поредицата от срещите с граждани преди предстоящия референдум за името на страната в неделя.

Заев заяви, че това е единственият начин да се постигне съгласие и Македония да заеме своето достойно място след 27 години спорове.

На няколко пъти той изтъкна и подкрепата, която е оказала България на Македония, както и Гърция в лицето на премиера Алексис Ципрас.

В неделя македонците ще отговорят на въпроса "Дали сте за членство в Евросъюза и НАТО, с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?".

На 17 юни Скопие и Атина подписаха договор за името "Република Северна Македония".

mediapool.bg