Кламер БГ - Новини: Обама критикува Тръмп за мерките срещу пандемията

Обама критикува Тръмп за мерките срещу пандемията

Свят

|
Нед, 17 Май 2020г. 13:30ч.
Обама критикува Тръмп за мерките срещу пандемията

Бившият американски президент Барак Обама критикува остро настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп и неговата администрация заради предприетите от тях мерки по време на пандемията от коронавирус. САЩ е страната с най-много регистрирани случаи на заболели от Covid-19 – над 1.468 млн. души, а смъртните случаи до момента са 88 754.

В същото време разпространението на вируса доведе до сериозна икономическа криза в САЩ.

Критиките на Обама бяха част от негова реч по случай дипломирането на студенти от т .нар. Исторически черни колежи и университети (Historically black colleges and universities - HBCU). Тя беше разпространена онлайн.

"Тази пандемия най-сетне дръпна завесата и показа колко от отговорните за управлението хора знаят какво правят. Много от тях дори не се преструват, че ръководят", коментира Обама, който не назова поименно Тръмп в словото си.

Бившият американски президент и преди е критикувал действията на наследника си и неговата администрация срещу коронавируса.

В същото време някои щатски и градски власти в САЩ започнаха да отхлабват ограниченията срещу разпространението на Covid-19.

Ню Орлиънс предприе първи стъпки към облекчаване на рестрикциите, които бяха въведени преди два месеца. Това се случва ден, след като подобно решение беше взето и за останалата част от щата Луизиана.

В града се изисква от ресторанти, салони за красота и други бизнеси да работят с предварителна резервация. Моловете и търговските центрове могат да отворят отново, но затворени остават казина и барове.

В Ню Йорк беше разрешено провеждането на надбягвания с коне, но без публика. Възможно е скоро да се разрешат и мачове от бейзболната лига, но също при празни трибуни.

mediapool.bg