Кламер БГ - Новини: ООН: Севернокорейците оцеляват, като плащат подкупи

ООН: Севернокорейците оцеляват, като плащат подкупи

Свят

|
Вт, 28 Май 2019г. 14:34ч.
ООН: Севернокорейците оцеляват, като плащат подкупи

Севернокорейците са принудени да плащат подкупи на държавни служители, за да оцелеят в изолираната страна, където корупцията е повсеместна и се ширят репресии, заяви днес Комитетът на ООН по правата на човека, цитиран от Ройтерс.

Длъжностни лица в цяла Северна Корея изнудват за пари населението, борещо се да преживее, като заплашват гражданите с арест и наказателно преследване, особено онези, работещи в сивата икономика, се казва в доклада.

Засега няма доклад от страна на Пхенян, където документът бе изпратен броени часове преди неговото публикуване.

Северна Корея обвинява за тежката хуманитарна ситуация санкциите на ООН, наложени от 2006 г. заради нейната програма за ядрени оръжия и балистични ракети. Докладът обаче посочва, че армията получава привилегировано финансиране на фона на "икономическа безстопанственост".

"Разтревожена съм, че постоянното фокусиране върху ядрената тема продължава да отвлича вниманието от ужасното състояние на човешките права на много милиони севернокорейци", каза върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет.

"Правото на препитание, здраве, жилище, работа, свободата на движение и свободната воля са универсални и неотменими, но в Северна Корея ползването им зависи най-вече от възможността на хората да подкупват държавни служители", допълни тя.

Четири от 10 севернокорейци, или 10,1 млн. души, страдат от постоянно недохранване, а се очаква още по-голямо орязване на хранителните дажби след най-лошата реколта от десетилетие, посочва документ на ООН, публикуван по-рано този месец, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg