Кламер БГ - Новини: Няма да има едностранно американско изтегляне от Афганистан

Няма да има едностранно американско изтегляне от Афганистан

Свят

|
Четв, 14 Фев 2019г. 17:25ч.
Няма да има едностранно американско изтегляне от Афганистан

САЩ няма да изтеглят едностранно войските си от Афганистан, без да се съгласуват със своите съюзници, каза американският и.д. министър на отбраната Патрик Шанахан след разговори с колегите си от НАТО в Брюксел, предаде ДПА.

"Няма да има едностранно намаляване на войските", заяви Шанахан пред журналисти в края на двудневната среща на министрите на отбраната от НАТО, на която Афганистан беше един от основните обсъждани въпроси.

"Това беше едно от посланията на срещата днес: ще се съгласуваме. Ние сме заедно", каза той и отбеляза, че НАТО играе важна роля в изграждането на афганистанските сили за сигурност.

Американските войски съставляват около половината от 17-хилядния контингент на НАТО в Афганистан, чиято мисия е да обучава и съветва местните сили за сигурност и да помогне за създаването на основа за траен мир в страната след 18 години конфликт.

В същото време обаче САЩ участват в подновени усилия за договаряне на мирно споразумение между талибаните и афганистанското правителство с оглед намаляване на американското военно присъствие.

В НАТО има тревога, че евентуално американско изтегляне може да застраши цялата мисия в Афганистан, като дестабилизира страната и доведе до влошаване на ситуацията с демокрацията и човешките права.

Шанахан заяви, че подкрепя НАТО, въпреки миналите критики на американския президент Доналд Тръмп към алианса, посочва Ройтерс.

"САЩ са обвързани с НАТО, нашите задължения по член 5 остават непоклатими и Америка ще продължи да води и да подкрепя трансатлантическото единство (и) сигурност", каза той.

Позицията му вероятно ще успокои съюзниците, разтревожени за ангажимента на САЩ към НАТО, след като предишният американски министър на отбраната Джим Матис подаде оставка заради разногласия с Тръмп.

Матис, който беше възприеман от европейските съюзници като вдъхваща доверие фигура, разкри в своето писмо за оттегляне през декември, че между него и Тръмп има непоправими различия, и косвено разкритикува президента за това, че не цени съюзниците, сражавали се заедно със САЩ в няколко войни.

Шанахан, който е бивш висш служител на компанията "Боинг", не е толкова добре известен във външнополитическите среди и съюзниците искат да видят дали той ще се противопостави на реториката на Тръмп, поставяща под съмнение нуждата от НАТО.

Попитан за германския бюджет за отбрана, Шанахан каза, че процент и половина от брутния вътрешен продукт за военни разходи не е достатъчно, и призова за отделяне на повече пари.

Столтенберг: Споразумение с талибаните ще доведе до намаляване на нашето присъствие

Обстановката в Афганистан остава трудна. Изцяло подкрепяме усилията на САЩ за постигането на мирно споразумение с талибаните, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на двудневното заседание в Брюксел.

По неговите думи постигането на мирно споразумение ще доведе до намаляване на присъствието на НАТО в Афганистан. Бъдещето на мисията ни там ще решим заедно, посочи той. Столтенберг отбеляза, че някои съюзници са изразили готовност да удължат присъствието си, а други - да го увеличат.

Талибаните трябва да разберат, че няма да постигнат военна победа - пътят напред е мирно решение. Много се надяваме на постигането на това споразумение. Целта не е да стоим там до безкрайност, поясни генералният секретар. Той настоя съседите на Афганистан да подкрепят мирните усилия и към тях да се присъедини и правителството в Кабул.

Каракачанов: НАТО трябва да запази ангажимента си в Афганистан

В своето изказване пред колегите си българският министър на отбраната Красамир Каракачанов заяви, че НАТО следва да запази ангажимента си към Афганистан, за да съхрани постигнатото до момента и да предотврати превръщането на страната отново в убежище на международни терористи.

"Водещият принцип при вземането на решения за бъдещото присъствие на съюзни сили в Афганистан следва да бъде "заедно сме влезли, заедно излизаме"", отбеляза Каракачанов, цитиран от пресцентъра на министерството на отбраната.

На заседанието министър Каракачанов акцентира върху трайния принос на страната ни към операции и мисии на Алианса в различни точки на света като израз на нашата ангажираност с проблемите на международната сигурност и усилията в борбата с тероризма, както и към намаляване на миграционния натиск върху страните от ЕС.

В рамките на форума Каракачанов е имал неформална среща с Патрик Шанахан, на която била споделена информация за дейността по организацията в двете ведомства за преговорите по проекта за придобиването на нов тип боен самолет, съгласно решението на Народното събрание.

mediapool.bg