Кламер БГ - Новини: Новият японски император Нарухито се възкачи на трона

Новият японски император Нарухито се възкачи на трона

Свят

|
Вт, 22 Окт 2019г. 18:34ч.
Новият японски император Нарухито се възкачи на трона

Императорът на Япония Нарухито официално обяви възкачването си на престола в съответствие с японската конституция и закона за императорския дом. Той направи обръщение на церемонията по интронизацията си в Токио, съобщават осведомителните агенции.

"Възкачвам се на престола в съответствие с конституцията и закона за императорския дом. Провеждайки церемонията по възкачването на престола, обявяваме това на страната и на целия свят", каза монархът след качването си на високия 6,5 метра трон на продължилата 30 минути церемония.

Церемонията се състоя в "Боровата зала" на императорския дворец. На нея бяха поканени около 2000 гости, включително чуждестранни лидери, отбеляза Асошиейтед прес.

Нарухито получи императорските пълномощия на 1 май, след като баща му, 85-годишния Акихито, се оттегли от престола.

Той е 126-ият император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години.

"Давам обещание да действам съгласно конституцията и ще изпълнявам дълга си като символ на държавата и единството на народа на Япония и винаги ще се стремя към щастието на народа и мира в света, като мисля за народа и го подкрепям. Искрено се надявам, че страната ни, чрез мъдростта и неспирните усилия на народа ни, ще продължи да се развива и ще допринася за приятелството и мира в международната общност и благоденствието на човечеството", заяви японският император, цитиран от ДПА.

Сред гостите на церемонията имаше представители на около 180 държави и международни организации, включително германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, британският престолонаследник принц Чарлз, филипинският президент Родриго Дутерте, лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи и шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, както и българският държавен глава Румен Радев.

Очаква се церемонията по интронизация на Нарухито да струва на японците 150 милиона долара, с 30 процента по-скъпо от тази на предишния император Акихито през 1990 г., главно заради по-големия брой гости, отбелязва агенцията.

По-рано император Нарухито посети три шинтоистки храма, предаде Асошиейтед прес.

Националните телевизии излъчиха пряко посещението на монарха, облечен в традиционна бяла роба и с висока черна шапка, в главния храм Кашикодокоро и още две светилища, за да се помоли и да съобщи на боговете за възкачването си на престола. Нарухито беше придружен от придворни, които също бяха облечени в средновековни традиционни костюми.

Петдесет и девет годишният Нарухито прочете обръщение към богинята на Слънцето Аматерасу, смятана за родоначалник на японската императорска династия, а после извърши ритуали в храма, посветен на предишните императори, които също са смятани за богове, и в светилище, където символично присъстват други божества от националната шинтоистка религия.

Днешната церемония е кулминацията в ритуалите по предаване на Трона на хризантемата, започнали през май с абдикация на бащата на Нарухито – Акихито.

Вечерта Нарухито и съпругата му Масако дадоха банкет в императорския дворец в центъра на Токио за около 400 гости, сред които чуждестранни монарси, държавни глави и високопоставени особи от страната и чужбина, предаде Асошиейтед прес.

Нарухито смени церемониалните одежди с черен фрак, окичен с медали, сред които най-високата японска награда - Ордена на хризантемата. Масако носеше дълга бяла рокля, тиара и медальон, наследен от предишната императрица и нейна свекърва Мичико.

Двамата поздравиха гостите преди настаняването им на банкетната маса в зала "Ховей-ден", където бяха подредени 10 маси. Редът на подреждането на гостите по масите се определяше според срока на тяхното управление. Вдясно от император Нарухито седеше султанът на Бруней Хасанал Болкиах, а вляво от императрица Масако - шведският крал Карл Густав.

По време на банкета звучеше японска музика, а танцьори в традиционни одежди изпълниха танц под звуците на флейти и барабани. Гостите получиха като подарък бонбониери с емблема, изобразяваща императорската хризантема и феникс. Тези подаръци също са традиция за банкетите в чест на японския монарх още от времето на ерата Мейджи (1868-1912 г.).

Менюто включваше предимно блюда от представителната японска кухня с голямо количество морски продукти, приготвени от най-добрите местни готвачи. Според агенция Киодо на гостите е бил предложен морски костур на скара, абалони (вид морски охлюви) задушени на пара, гъби мацутаке, супа от лангуста.

Специално за онези, които по една или друга причина не биха искали японски ястия, е било предвидено специално европейско меню, което включва руладини от говеждо и аспержи. Отделно готвачите бяха приготвили вегетариански блюда и блюда от халални продукти за спазващите ислямските правила.

Сред алкохолните напитки, предложени на гостите, бяха френските вина "Кортон шарлеман" и "Шато Марго", както и няколко вида японско саке.

mediapool.bg