Кламер БГ - Новини: Новият австралийски лидер обяви промяна в климатичния курс

Новият австралийски лидер обяви промяна в климатичния курс

Свят

|
Нед, 22 Май 2022г. 09:40ч.
Новият австралийски лидер обяви промяна в климатичния курс

Сн. ЕПА/БГНЕС

Новият лидер на Австралия обеща страната да поеме нова посока на развитие с голяма промяна в политиката за климата.

59-годишният Антъни Албанезе, който спечели изборите в събота с опозиционната лявоцентристка Лейбъристка партия, каза, че Австралия може да се превърне в суперсила на възобновяема енергия.

Той трябва да положи клетва като премиер в понеделник, но все още не е ясно дали партията му ще има мнозинство в парламента.

Изменението на климата беше основна грижа за избирателите след три години на рекордни пожари и наводнения.

Отиващият си премиер Скот Морисън, лидер на свалена либерално-национална коалиция, благодари за "чудото на австралийския народ".

Преброяването на гласовете все още продължава и не е ясно дали лейбъристите могат да получат 76 места, за да осигурят мнозинство в 151-членната долна камара на парламента.

Според последни данни на Централната избирателна комисия след обработването на 64 процента от бюлетините Лейбъристката партия получава в бъдещия състав на Камарата на представителите (долната камара на парламента) минимум 73 места. Австралийската либерална партия ще има 53, а независими депутати - 9 места.

Окончателните резултати може да не са известни няколко дни, тъй като избирателните служители едва що започнаха да преброяват близо три милиона гласа по пощата.

А Зелените и независимите, които водят кампания за радикални действия по изменение на климата, биха могли да окажат по-голямо влияние при формулирането на политиките на новото правителство по въпроса.

"Сега имаме възможност да сложим край на климатичните войни в Австралия", заяви Албанезе пред ББС.

"Австралийският бизнес знае, че добрите действия по отношение на изменението на климата са добри за работните места и са добри за нашата икономика, и аз искам да се присъединя към глобалните усилия", декларира той.

Албанезе, който ще оглави първото лейбъристко правителство на Австралия от почти десетилетие, също така обеща да приеме по-амбициозни цели за емисиите. Въпреки това обаче досега той отказва призив за постепенно прекратяване на употребата на въглища или за блокиране на откриването на нови въглищни мини.

Австралийската лейбъристка партия (АЛП) и нейният лидер Антъни Албанезе бяха поздравени за победата им на парламентарните избори от премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

"Австралия е нашият най-важен партньор, единствен официален съюзник и страна, с която споделяме общ икономически пазар. Вярвам, че нашите държави ще си сътрудничат още по-тясно в неспокойните времена, а . . . уникалните отношения между Нова Зеландия и Австралия ще продължат да се развиват", посочи Ардърн в изявление. Тя отбелязва, че е поздравила Албанезе за победата в телефонен разговор, и че "се надява на лична среща в близко бъдеще".

mediapool.bg