Кламер БГ - Новини: Новата вирусна епидемия доведе до трети смъртен случай в Китай

Новата вирусна епидемия доведе до трети смъртен случай в Китай

Свят

|
Пон, 20 Ян 2020г. 13:06ч.
Новата вирусна епидемия доведе до трети смъртен случай в Китай

Китай обяви трети смъртен случай и близо 140 нови случая на зараза с мистериозния нов вирус, аналогичен на Тежкия остър респираторен синдром, който подхранва опасенията няколко дни преди големите пътувания за лунната Нова година, предаде Франс прес.

С това броят на регистрираните случаи на заболяването достига 201, като 170 пациенти все още са в болницата. Девет от тях са в критично състояние, по данни на здравните власти в град Ухан, в Централен Китай, където се появи вирусът.

136 нови случая бяха открити през уикенда, включително два случая в Пекин и един в провинция Гуандун. И тримата заболели са посетили наскоро Ухан.

Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) отне живота на 650 души в Китай и Хонконг през 2002 и 2003 г, припомня АФП.

Новата епидемия се появи малко преди празниците за китайската Нова година, когато стотици милиони китайци пътуват, за да посетят роднините си.

Южна Корея потвърди днес първи случай на мистериозния вирус, засилвайки опасенията от разпространяване на епидемията, предаде Франс прес.

Южнокорейският център за контрол и превенция на болестите съобщи, че вирусът е бил изолиран при 35-годишна китайка, пристигнала със самолет от китайския град Ухан, откъдето изглежда е тръгнала заразата. Жената посетила болница в Ухан заради хрема. Предписали й лекарства, след което тя отпътувала за Южна Корея.

При пристигането й на южнокорейското летище "Инчхон" били установени симптоми на заразата и жената била поставен под карантина. Днес видът на заболяването е бил потвърден и тя е поставена в изолация в лечебно заведение в Инчхон. Заразената пътувала за Сеул във връзка с предстоящите празненства за началото на китайска Нова година.

На 31 декември миналата година китайските власти уведомиха Световната здравна организация за случаи на неизвестна пневмония в град Ухан, Централен Китай. На 7 януари китайските специалисти установиха причинителя на заболяването - коронавирус 2019-nCoV.

По един потвърден случай на зараза с вируса има в Тайланд и Япония, а в Сингапур шестима души са настанени в болница с подозрения за новия вид пневмония, но диагнозата им не е потвърдена.

mediapool.bg