Кламер БГ - Новини: Нов протест в Москва в подкрепа на свободата на медиите

Нов протест в Москва в подкрепа на свободата на медиите

Свят

|
Нед, 16 Юни 2019г. 17:39ч.
Нов протест в Москва в подкрепа на свободата на медиите

Близо 1600 души се включиха в протест срещу полицейския произвол и в подкрепа на свободата на медиите в Москва. Очакваше се в демонстрацията, провокирана от ареста на разследващия журналист Иван Голунов, да се включат 20 000 души, информира ДПА, цитирана от ДПА.

Голунов беше задържан заради наркотици, но в последствие освободен. Арестът му обаче провокира протести срещу властите в Русия.

Поредната демонстрация след задържането на Голунов бе посветена на "бъдещето на руското гражданско общество", заяви Владимир Соловьов, председател на Съюза на журналистите в Русия.

Самият Голунов не участва в протеста. По-рано тази седмица при неразрешена демонстрация в подкрепа на репортера стотици хора бяха арестувани, припомня ДПА.

Голунов бе задържан на 6 юни, обвинен в опит за разпространение на наркотици и поставен под домашен арест. След комплексни експертизи обвинението бе свалено, а той самият освободен. Голунов отричаше обвиненията.

По-рано той разкри връзките с мафията и корупция в структурите на полицията и разузнаването. Журналистът, работещ за сайта "Медуза", от месеци е получавал заплахи.

Журналисти и правозащитници обявиха днешната демонстрация под мотото "Справедливост за всички".

mediapool.bg