Кламер БГ - Новини: Нетаняху поиска широка коалиция в Израел, но получи отказ

Нетаняху поиска широка коалиция в Израел, но получи отказ

Свят

|
Четв, 19 Септ 2019г. 16:27ч.
Нетаняху поиска широка коалиция в Израел, но получи отказ

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова в четвъртък основния си съперник Бени Ганц да съставят широка управляваща коалиция, след като предсрочните парламентарни избори във вторник не излъчиха ясен победител, предаде Ройтерс.

Бени Ганц, чиято партия ще има най-много местав Кнесета, обаче отказа и обяви, че сам ще води преговори за съставяне на широко либерално правителство.

"В предизборната кампания призовах за създаване на дясно правителство, но за мое съжаление изборните резултати показват, че това е невъзможно. Бени, трябва да съставим правителство на широко единство още днес. Нацията очаква и двамата да проявим отговорност и да си сътрудничим", заяви най-напред в четвъртък Нетаняху.

Той намекна за възможността двамата с Ганц да заемат премиерския пост на ротационен принцип и спомена аналогична сделка от 80-те години между Шимон Перес и Ицхак Шамир.

Президентът на Израел Реувен Ривлин, който трябва да възложи съставянето на кабинет на кандидата с най-добри шансове да постигне стабилна коалиция, приветства призива на Нетаняху за широка коалиция.

"Поздравявам ви, г-н премиер, че се присъединихте към този призив. Това е много важен призив", заяви Ривлин в реч, на която присъстваха Нетаняху и Ганц.

"Израелците искат правителство на единството. Възнамерявам да съставя широко либерално правителство и да го оглавя", отговори по-късно Ганц преди заседание с ръководни кадри на центристката си партия "Синьо и бяло".

"Съставянето на правителството вече започна. Аз ще водя преговорите и няма да се поддавам на натиск. По последни данни от преброяването на гласовете ние имаме 33 места в Кнесета и сме на първо място, а Нетаняху не успя да доведе десния си блок до победа", заяви Ганц.

След преброяване на 97 процента от гласовете партията "Синьо и бяло" на Ганц получава 33 места в 120-местния парламент, а партията Ликуд на Нетаняху - 31.

Последва изявление на Бенямин Нетаняху, който изрази разочарование от отказа на Бени Ганц да обсъди с него съставяне на правителство на националното единство и заяви, че запазва готовност за преговори, предаде Ройтерс.

"Бях изненадан и разочарован от факта, че до момента Бени Ганц продължава да отхвърля призива ми да се срещнем. Ганц, предложението ми за среща остава. Обществеността очаква това от нас", написа Нетаняху в Туитър.

Това, което би затруднило съставянето на такава коалиция е, че Ликуд и другите подкрепящи Нетаняху десни и религиозни партии са подписали споразумение да влизат в коалиция само всички заедно, отбелязва ДПА.

mediapool.bg