Кламер БГ - Новини: Нападението срещу саудитски петролни обекти показва опасна нова тенденция

Нападението срещу саудитски петролни обекти показва опасна нова тенденция

Свят

|
Ср, 18 Септ 2019г. 16:12ч.
Нападението срещу саудитски петролни обекти показва опасна нова тенденция

Атаката срещу "туптящото сърце" на обширната петролна империя на Саудитска Арабия се вписва в една нова и опасна тенденция, която се наблюдава в целия Персийски залив от това лято - прецизни нападения, които оставят малко очевидни следи кой ги е извършил.

Началото бе поставено през май с експлозиите, за които никой не пое отговорност и които повредиха петролни танкери близо до Ормузкия проток. Оттогава регионът стана свидетел как енергийната му инфраструктура неведнъж стана обект на посегателства. Кулминацията на тези атаки беше извършеното в събота нападение срещу най-големия в света завод за преработка на петрол в източната част на Саудитска Арабия, довело до намаляване наполовина на производството на богатото на петрол кралство и рязък скок на цените на енергоносителите.

Отговорността за някои нападения беше поета от йеменските бунтовници хуси, които от 2015 г. се борят срещу водената от Саудитска Арабия коалиция в най-бедната страна в арабския свят. Бързо нарастващата технологична сложност на атаките обаче подхранва сред експерти и анализатори подозрения, че Иран може да ги дирижира, или дори да ги извършва сам, както САЩ го обвиниха за нападението в събота.

"Иран може да разчита на обществения скептицизъм за известна възможност да отрича при всякакви обстоятелства, но има далеч по-голям шанс атака от такъв мащаб да провокира много тежки дипломатически и военни последствия", предупреди Майкъл Найтс, старши изследовател от Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

От своя страна, Иран е поел отговорност само за едно нападение през този период - свалянето на американски разузнавателен дрон, който Техеран обвинява, че е навлязъл в иранското въздушно пространство на 20 юни. Иран награди публично с медали членовете на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, стреляли с противовъздушната батарея, свалила дрона. Иран освен това призна, че е превземал петролни танкери. Най-известният от тези случаи беше с плаващия под британски флаг "Стена имперо" на 19 юли.

Нападенията срещу петролни танкери и атаките срещу саудитска петролна инфраструктура, отговорност за които поеха хусите, обаче приличат на предишни инциденти, за които е обвиняван Техеран. Според експерти Иран разчита на нападения, които не може да бъдат приписани на никого, тъй като виновникът е трудно да бъде определен предвид обстоятелствата.

Причините за това са няколко. След Ислямската революция през 1979 г. Иран не може да закупува модерни оръжия от Запада като съседите си от Персийския залив. Военновъздушните му сили все още са комплектувани с произведени преди революцията американски Ф-4, Ф-5 и Ф-14, както и със съветски изтребители. През 1988 г. флотът на САЩ потопи половината действащ флот на Иран в еднодневна морска битка по време на т. нар. "Танкерна война".

Въпреки че Иран разработи собствен ракетен арсенал, експерти казват, че иранските въоръжени сили биха пострадали сериозно при всякаква пряка конфронтация. Извършването на нападения, които не може да бъдат свързани лесно с Техеран, ограничава шанса за директен ответен удар.

Отделно Техеран работи по изграждането на мрежа от сателитни сили в Близкия изток. Иран подкрепя ливанската екстремистка група и политическа партия Хизбула, което му осигури средство за оказване на натиск върху Израел - стар негов враг в региона. Иран работи за постигане на същата цел в Йемен с хусите, изповядващи шиитския зейдитски клон на исляма, които превзеха столицата Сана през септември 2014 година. Техеран може да е въвлечен пряко или непряко в нападения, отговорността за които е поета или приписвана на тези групи, казват анализатори.

Тези, които твърдят, че Иран е замесен, сочат синхронизирането на атаките с ключови моменти от разпадането на подписаното през 2015 г. споразумение между световните сили и Иран, от което президентът Доналд Тръмп изтегли едностранно САЩ на 8 май 2018 година. Това постави началото на американска санкционна кампания, която отряза достъпа на голяма част от иранския петролен износ до пазарите, на фона на заричанията на представители на иранските власти, че ако Техеран не може да изнася петрол от региона, никой няма да може.

Една година след деня, в който Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка, Иран предупреди, че ще започне да обогатява уран до равнище, което е по-близко до необходимото за направата на ядрени оръжия. Четири дни по-късно, на 12 май, първите мистериозни атаки поразиха петролни танкери край Ормузкия проток. Два дни след това хусите заявиха, че са извършили нападение с дрон срещу ключовия саудитски петролопровод "Изток-Запад".

Японски танкер и друг кораб бяха нападнати на 13 юни, докато иранският върховен лидер аятолах Сайед Али Хаменей се срещаше с японския премиер Шиндзо Абе, който донесе послание от Тръмп. Видеозапис, публикуван по-късно от въоръжените сили на САЩ, изглежда показва как ирански сили премахват магнитна бомба от японския съд - нещо, за което Иран никога не даде обяснение. Корпусът на гвардейците на Ислямската революция свали американския дрон на 20 юни.

Нападението срещу Саудитска Арабия в събота беше извършено, след като Иран предприе допълнителни стъпки за намаляване на задълженията си по ядрената сделка и преди заседание на Общото събрание на ООН, насрочено за по-късно този месец. Има спекулации, че е възможно там да се срещнат Тръмп и иранския президент Хасан Рохани. Вчера иранският върховен лидер аятолах Сайед Али Хаменей отхвърли възможността за каквито и да било преговори между Тръмп и Рохани.

Сателитни снимки от нападнатите саудитски обекти, публикувани впоследствие от САЩ, показват, че щетите са причинени предимно от удари, идващи от север. Ако някоя атака беше извършена от Йемен, тогава щяха да са увредени южните части на структурите, казват представители на американските власти. На север оттатък Персийския залив се намират Иран и Ирак, където действат подкрепяни от Иран шиитски милиции. Ирак отрича нападението да е извършено от негова територия. Кувейт, който се намира между Ирак и Саудитска Арабия и е близко до Западен Иран, от своя страна призна, че проучва съобщения за дрон или нисколетящ обект, преминал с висока скорост над богатата на петрол страна рано сутринта в събота, точно преди атаката в Саудитска Арабия.

Следователи на ООН казват, че новият дрон на хусите UAV-X вероятно има обсег до 1500 км. На теория това поставя нападнатите в събота завод и петролно находище в неговия обсег. ООН, арабските страни от Персийския залив и САЩ обвиняват Иран, че доставя оръжие на хусите - нещо, което Техеран отрича.

Дроновете на хусите обаче обикновено се взривяват във въздуха или след като се блъснат в цел, пръскайки шрапнели като сачми. Хусите вече са използвали свои дронове при подобни нападения. Едно от тях беше записано на видео през януари, като използваният при него дронът избухна над множество по време на военен парад.

Снимките от атаката в събота обаче показват прецизни, проникващи дълбоко попадения по структурите на обекта за преработка на петрол.

"Наблюдаваше се тенденция предишни нападения с дронове на хусите срещу петролни обекти да причиняват доста ограничени щети, което може да е индикатор, че този път е била използвана различна оръжейна система", заяви Фабиан Хинз, изследовател в Центъра за проучвания на в областта на неразпространението "Джеймс Мартин" в Института за международни изследвания Мидълбъри в американския град Монтерей, щата Калифорния.

Докато саудитските власти разследват атаката в страната, те ще разчитат на експертни проучвания, за да установят какво наистина е ударило обекта. Това, в комбинация с характерните особености на щетите, може да позволи на следователите да определят по-категорично вината за поредното нападение в региона с неясен извършител.

По БТА

mediapool.bg