Кламер БГ - Новини: Почина втори служител на ФСС, ранен при вчерашното нападение в Москва

Почина втори служител на ФСС, ранен при вчерашното нападение в Москва

Свят

|
Пет, 20 Дек 2019г. 18:26ч.
Почина втори служител на ФСС, ранен при вчерашното нападение в Москва

Втори служител на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) почина днес в болница от раните си, получени при вчерашната стрелба пред сградата на службата в центъра на Москва, съобщи говорителката на руския Следствен комитет Светлана Петренко, цитирана от ТАСС.

Тя потвърди самоличността на стрелеца, чието име медиите вече разкриха - това е 39-годишният Евгений Манюров, жител на град Подолск край Москва. Следствието проучва данни за личността на убиеца и причините, подтикнали го да извърши това престъпление, добави говорителката.

Петренко не каза нищо за състоянието на останалите 4-ма ранени от Манюров вчера.

Служители на ФСС претърсиха днес жилището на нападателя, съобщиха негови съседи, цитирани от Ройтерс в петък.

Мъжът откри огън по централата на ФСС снощи, уби един неин служител и рани още петима души, сред които цивилен, преди да бъде ликвидиран.

Електронното издание "Газета.ру" пише, че следователите са намерили в дома на заподозрения четири пушки, пистолет и голямо количество боеприпаси.

Все още не са ясни мотивите на нападателя.

39-годишният Евгений Манюров е бивш служител на частна охранителна фирма. Той живеел с майка си в апартамент в град Подолск, на 40 км южно от Москва. Съседите му го описват като тих човек, но запален по стрелбата.

Според появили се информации той е членувал в стрелкови клуб, като през ноември е заел трето място в състезание по стрелба, в което участвал, съобщава Асошиейтед прес.

Позовавайки се на майка му, "Комсомолская правда" твърди, че той е работил в охранителни фирми, но от известно време не е имал работа. По нейни думи, в последно време синът й разговарял по телефона с араби на английски - език, който тя не разбирала.

Майката разказала за ненавистта на сина си към някогашното КГБ, чийто наследник днес е днешната ФСС. "Той просто ненавиждаше тези кагебисти. Сам ми го е казвал. Защо? Не знам, не обясняваше", разказала жената пред изданието Baza.

Синът й не е служил в армията, не е бил женен и нямал приятелка – цялото си време посвещавал на работата и хобитата си. В различни периоди се увличал от бокса, бойни изкуства, а напоследък се влюбил в стрелбата.

Руски официални представители все още не са коментирали какви биха могли да са мотивите на нападателя, но неназован източник от ФСС предположи, че атаката в центъра на Москва може да е била планирана, за да съвпадне с годишната пресконференция на президента Владимир Путин.

Франс прес припомня, че 19 декември е празник на руските военни контраразузнавачи, а на 20 декември празнуват агентите на службите за сигурност.

mediapool.bg