Кламер БГ - Новини: Нанси Пелоси: Не съм за импийчмънт

Нанси Пелоси: Не съм за импийчмънт

Свят

|
Вт, 12 Март 2019г. 15:59ч.
Нанси Пелоси: Не съм за импийчмънт

Не бива да бъде правен опит за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, освен ако причините са непреодолими и за това е постигнато двупартийно съгласие, заяви председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в интервю за в. "Вашингтон пост".

"Не съм за импийчмънт. Импийчмънтът би създал такова голямо разделение в страната, че освен ако не се появи нещо толкова непреодолимо, за което е постигнато двупартийно съгласие, не мисля, че трябва да тръгваме по този път. Той (Тръмп) просто не си заслужава", изтъкна Пелоси, цитирана от Ройтерс.

Думите на Пелоси са отстъпление от нейни предишни изказвания, че демократите изчакват резултатите от руското разследване на специалния прокурор Робърт Мълър, за да обмислят импийчмънт, отбелязва Асошиейтед прес.

Този начин на мислене сред демократите се промени, отчасти заради възможността докладът на Мълър да не се окаже решаващ, тъй като е с по-тесен предмет. Демократите вместо това водят свои собствени по-широки по предмет и привличащи голямо внимание разследвания, чийто фокус е върху бизнес делата на Тръмп и отношенията му с Русия, като при това не е нужно да се споменава думата "импийчмънт".

Специалният прокурор Робърт Мълър разследва руската намеса в американската предизборна кампания през 2016 г. и дали е имало сговор между Тръмп и руското правителство. Мълър също така се опитва да разкрие дали Тръмп е попречил на разследването. Президентът на САЩ отрича да е извършил каквото и да било нарушение и определя разследването като лов на вещици.

Мълър се очаква скоро да представи на министъра на правосъдието Уилям Бар доклад за откритията си. В случай, че има доказателства за нарушения, това може да доведе до действия на Конгреса срещу президента.

Въпреки заявлението на Пелоси, че евентуален импийчмънт ще създаде твърде голямо разделение, тя отбеляза, че Тръмп е негоден да заема президентския пост.

"Не, не мисля, че той е годен да е президент на Съединените щати", каза Нанси Пелоси пред "Вашингтон пост", добавяйки, че Тръмп е негоден в етично и интелектуално отношение.

Пелоси от дълго време отхвърля призивите за импийчмънт на президента с аргумента, че това е въпрос, който създава разделение, и че към него трябва да се подхожда особено предпазливо.

Тя отхвърли и призивите за импийчмънт на президента Джордж У. Буш през 2007 г., когато за първи път бе председател на Камарата на представителите. Пелоси бе член на Конгреса при опитите за импийчмънт на Бил Клинтън и стана свидетел как обществото се настрои срещу републиканците и помогна на Клинтън да спечели втори мандат. В предизборната кампания за междинните избори за Конгрес тя призова кандидатите да не повдигат въпроса с импийчмънта, а да се придържат към по-традиционните въпроси, които е сигурно, че ще намерят отзвук сред избирателите, отеблязва Ройтерс.

Пелоси често посочва, че Камарата на представителите не бива да започва процедурата по импийчмънт по политически причини, но че също така не бива и да се въздържа от това по политически причини. Вместо това, според нея, разследванията срещу президента трябва да продължат, а импийчмънт ще има, ако е обоснован, посочва АП.

mediapool.bg