Кламер БГ - Новини: Светът почете баскетболната легенда Коби Брайънт

Светът почете баскетболната легенда Коби Брайънт

Спорт

|
Пон, 27 Ян 2020г. 20:19ч.
Светът почете баскетболната легенда Коби Брайънт

Световни знаменитости, политици и други спортни звезди изразиха скръбта си от смъртта на баскетболната легенда на САЩ и "Лос Анджелис Лейкърс" Коби Брайънт. Той загина, заедно с една от дъщерите си – 13-годишната Джиана, също баскетболна надежда, и още седем души при катастрофа на частен самолет в хълмове в района на Калабасас.

Като причина за трагичния инцидент, станал в неделя, се сочи мъглата и намалената видимост.

41-годишният Брайънт е пътувал в частен хеликоптер "Сикорски", който е изгубил височина, разбил се е и се е запалил.

Според "Лос Анджелис Таймс" машината се е запалила във въздуха, като аварията е станала в задната перка на опашката, в резултат на което хеликоптерът е паднал в спираловидна треактория на земята.

Полицията помоли хората да стоят настрана от мястото на катастрофата, за да не пречат на разследването, макар че хиляди фенове на загиналата звезда се насочиха към лобното му място, носейки цветя, баскетболни топки и негови снимки.

"Чух шум от хеликоптер. Той летеше много ниско. Беше мъгливо. Видях, че лети много ниско и нещо не беше наред с двигателя. Опашката не се движеше както трябва. След двайсетина секунди чух експлозия", разказва очевидец на инцидента.

По първоначална информация Брайънт и дъщеря му са пътували с хеликоптера, за да стигнат до мач, в който Джиана е трябвало да играе. Нейна съотборничка също е била на борда. Съпругата му Ванеса, не е сред тези, които са били на борда на хеликоптера. Двойката има четири дъщери, най-малката от които се роди през миналия юни.

Стотици популярни личности от света на спорта, политиката, киното, музиката и изкуството изразиха скръбта си в социалните мрежи за загубата на Коби Брайънт.

Хиляди фенове се събраха на знакови места по целия свят, за да изразят мъката и уважението си към баскетболната легенда. Паметта му бе почетена от Филипините, където бе открит нов баскетболен център на негово име само часове преди смъртта му, до Италия, където Брайънт е прекарал част от детството си, докато баща му е играел за италианската баскетболна лига

Много баскетболни мачове прекъснаха за минута мълчание в негова памет.

В мач между "Сан Антонио Спърс" и "Торонто Раптърс" двата отбора започнаха играта си с нарушение на правилото за изстрел до 24 секунди, почитайки по този начин един от двата номера, които Брайънт носи в кариерата си. Минута мълчание за Брайънт имаше и на предварителната церемония преди раздаването на наградите "Грами".

Стотици фенове на "Лейкърс" се събраха и оставиха цветя пред залата "Стейпълс център".

От Националната баскетболна асоциация излязоха с изявление, че са "съкрушени от трагичната загуба на Коби Брайънт и неговата дъщеря Джиана".

"За 20 сезона Коби ни показа какво е възможно когато забележителен талант се смеси с абсолютното желание за победа", допълват от НБА, чийто петкратен шампион е Брайънт.

Президентът Доналд Тръмп написа в "Туитър", че смъртта на Коби Брайънт е "ужасна новина".

От Националната баскетболна асоциация (НБА) написаха в изявление, че са "съсипани от трагичната загуба на Коби Брайъонт и неговата дъщеря Джиана". Още този година той ще бъде въведен в залата на славата на баскутбола, допълниха от там.

"В продължение на 20 сезона Коби ни показа какво е възможно, когато един изключителен талант се смеси с абсолютна преданост към победата", се посочва в изявлението на НБА, чийто петкратен шампион е Брайънт.

През цялата си кариера той е играл само за "Лос Анджелис Лейкърс" и се счита за един от най-великите играчи в историята на баскетбола. Двукратен олимпийски шампион е с отбора на САЩ.

Шакил О'Нийл написа в Туитър, че е загубил "брат" и "племенница".

"Все още не мога да повярвам", заявява легендарният спринтьор Юсаин Болт.

"Сърцето ми се къса от тази новина, ти бе истинска легенда и истински приятел. Почивай в мир, Коби Брайънт. Моите мисли са със семейството и децата му", изрази тъгата си друг легендарен баскетболист Тони Паркър.

“По дяволите, почивай в мир, Коби”, лаконичен бе бившата звезда на "Сан Антоно Спърс" Тим Дънкан.

“Съсипан съм да науча новината, че моят приятел Коби Брайънт е починал. Молитвите ми са с неговата съпруга Ванеса и с децата му, както и с цялото семейство на Лейкърс”, добави лошото момче на баскетбола Денис Родман.

"Много тъжно да науча тази сърцераздирателна новина за смъртта на Коби и неговата дъщеря Джиана. Коби беше истинска легенда и вдъхновение за толкова много. Изпращам своите съболезнования към неговото семейство и приятели и към семействата на всички, които загинаха в тази катастрофа. RIP Legend", написа футболистът Кристиано Роналдо.

"Ужасна новина днес. Трагична смърт на един от най-великите спортисти в света. Коби Брайънт, неговата дъщеря Джиана и останалите пътници. Моите съболезнования на неговата съпруга и семейството му. Аз съм в шок", сподели тенисистът Рафаел Надал.

Снимки ЕПА/БГНЕС

"Бог да благослови теб и твоята Джиана. Благодаря ти, че беше до мен и вдъхновяваш целия свят. Благодаря ти, че показахте на всички нас спортистите как да се състезаваме и уважаваме спорта. Благодаря ти за голямото наследство, което оставите след себе си за нас. Никога няма да забравя усмивката ти, разпространяваща положителна енергия навсякъде, където и да отидеш. Ти и дъщеря ти ще живеете вечно в сърцата ни. Почивай в мир, приятел. Обичам те!“, написа Новак Джокович.

От "Милан" написаха на страницата си в Туитър: “Нямаме думи да изразим колко сме шокирани да научим за трагичната смърт на един от най-великите спортсмени и фен на “росонерите”, Коби Брайънт. Нашите мисли са със семейството му и с всички засегнати от този трагичен инцидент. Ще ни липсваш завинаги, Коби”.

“Шокирани сме от новината за смъртта на Коби Брайънт, атлет за пример на терена и извън него. Нашите най-искрени съболезнования за неговото семейство и за близките му. Почивай в мир”, почетоха го от "Барселона".

mediapool.bg