Кламер БГ - Новини: Най-старата човешка рисунка е на дебело диво прасе

Най-старата човешка рисунка е на дебело диво прасе

Свят

|
Съб, 16 Ян 2021г. 13:35ч.
Най-старата човешка рисунка е на дебело диво прасе

Най-старата скална рисунка е на 45 хиляди години и е открита в пещера на индонезийския остров Сулавеси. Праисторическите хора са изобразили дебело диво прасе в естествен размер, а четината му изглежда почти като истинска, съобщава ББС.

Рисунката е открита в пещерата Леанг Тедонгде, която е отдалечена от сегашните обитавани места на остров Сулавеси. Откритието е дело на младия индонезийски археолог Басран Бурхан, който е член на експедицията на австралийския университет Грифит.

Анализът на изотопите на урана в калциевите отлагания, образували се върху рисунката, позволява да се определи времето на нейното създаване. Вероятно рисунката е малко по-стара от 45 000 години, тъй като отнема известно време за образуването на самата утайка, която се анализира.

"Хората, които са я нарисували, са били доста модерни, точно като нас. Те са имали възможността и средствата да изобразят всичко, което са искали", казва Максим Обер, който е участник в експедицията, направила откритието.

За сравнение най-старите известни пещерни рисунки в Европа са датирани на около 40 000 години. Едната изобразява вдигнати ръце, нарисувани в испанската пещера Кастильо, а втората е наречена „Човекът лъв“ и е открита в германската пещера Щадел.

mediapool.bg