Кламер БГ - Новини: Шестима са загиналите заради земетресението в Мексико; стотици сгради са понесли щети

Шестима са загиналите заради земетресението в Мексико; стотици сгради са понесли щети

Свят

|
Ср, 24 Юни 2020г. 19:35ч.
Шестима са загиналите заради земетресението в Мексико; стотици сгради са понесли щети

Земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер, което разлюля вчера южния курорт Уатулко в Мексико е причинило смъртта на най-малко шест души и е нанесло щети на стотици жилищни сгради и четири археологически обекта. Заради труса над 2,4 милиона души бяха останаха за известно време без електроподаване, съобщиха днес властите, цитирани от Асошиейтед прес.

Главният трус, станал в 10,29 ч. вчера, е причинил и пожар в петролна рафинерия в град Салина Крус, на брега на Тихия океан. По данни на националния Център за гражданска защита в южния щат Оахака са разрушени най-малко 500 жилищни сгради, а постройки от колониалната ера са се напукали.

Ранени са шест човека, включително двама в отстоящата на 500 км на север столица Мексико, където десетки хиляди хора потърсиха спасение на улиците. Земетресението, последвано от стотици вторични по-слаби трусове, е причинило повреди на църкви, мостове и шосета.

Стотици хора излязоха по улиците на Мексико при воя на сирените, предупреждаващи за земетресение.

Силното земетресение в Мексико предизвика цунами край тихоокеанските брегове на страната, предаде Ройтерс.

Националната сеизмологична служба каза, че морското равнище се е покачило с 60 сантиметра при курорта Уатулко, който е популярна дестинация за американски и канадски туристи. Службата за гражданска защита препоръча жителите да се отдалечат от крайбрежието.

Местни жители в щата Оахака разказаха, че земята се е разтресла, а уличната настилка се е нагънала. "Не можехме да ходим . . . улицата беше като дъвка", каза Мигел Канделария от град Хучитан. При земетресението загина един човек, а друг беше ранен в Уатулко, каза губернаторът на Оахака Алехандро Мурат, цитиран от ДПА. Има информация, че двамата са били пометени от свлачище, докато са се движели с автомобил в района.

mediapool.bg