Кламер БГ - Новини: Най-малко 20 убити при атентат в Богота

Най-малко 20 убити при атентат в Богота

Свят

|
Пет, 18 Ян 2019г. 08:06ч.
Най-малко 20 убити при атентат в Богота

Най-малко 20 души са загинали, а други 65 - ранени в атентат с кола бомба в полицейска академия в колумбийската столица Богота, съобщиха световните агенции.

Това е нападението с най-много жертви от 2003 г. насам.

Ранени са един еквадорец и двама панамци, съобщи ДПА, цитирайки официални данни.

Колумбийските власти обявиха тридневен траур и ще засилят граничния контрол и проверките по пътищата, водещи към градовете.

"Посегателството срещу нашата младеж и нашата свобода няма да остане безнаказано", обеща десният президент Иван Дуке в телевизионно обръщение към нацията, обявявайки траура.

Шофьорът на камионетката с експлозиви е идентифициран като 57-годишния Хосе Адемар Рохас Родригес, свързан с лявата бунтовническа групировка Армия за национално освобождение. Той е страдал от нелечима болест и терористите са му платили да извърши нападението, при което са използвани 80 кг от мощния експлозив пентолит, съобщи телевизия "Каракол", като се позова на източник от разузнаването.

След като дойде на власт през август миналата година, новият колумбийски президент Иван Дуке спря мирните преговори с Армията за национално освобождение, започнати от неговия предшественик Хуан Мануел Сантос, припомня ДПА.

mediapool.bg