Кламер БГ - Новини: Зеленски разпусна украинския парламент и насрочи избори за 21 юли

Зеленски разпусна украинския парламент и насрочи избори за 21 юли

Свят

|
Вт, 21 Май 2019г. 18:29ч.
Зеленски разпусна украинския парламент и насрочи избори за 21 юли

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разпусна парламента и насрочи парламентарни избори за 21 юли с указ, публикуван в сайта на президентството, предаде Франс прес.

В указа се отбелязва, че една от причините за това решение е отсъствието в парламента на управляваща коалиция в продължение на над 30 дни, както е упоменато в конституцията на страната.

Преди това в телевизионно изявление съветникът на президента Андрий Богдан изрази надежда, че Върховната Рада (парламентът) ще гласува промени в избирателния закон, преди да бъде разпусната.

Броени минути след като встъпи вчера в длъжност, новоизбраният президент Володимир Зеленски изненадващо обяви, че разпуска парламента, в който преобладават съюзници на досегашния държавен глава Петро Порошенко. Тази сутрин Зеленски се срещна с политически лидери в парламента, за да обсъди с тях разпускането на парламента и следващите политически ходове.

Според Богдан при днешните консултации с президента почти всички парламентарни групи са се съгласили с разпускането на Радата и с извънредните избори. "Ние смятаме, че това ще бъде важна крачка към обновяване на парламента и попълването му с нови прогресивни лица, които имат желание и възможност да работят за Украйна", каза Зеленски.

Съветникът добави, че утре може да се състои извънредно пленарно заседание на Радата, на което да се разгледат промени в изборното законодателство. Вероятно ще се премине към изцяло пропорционална система по партийни листи, като бъде отменена досегашната смесена система, при която 50 процента от депутатите в Радата се избират мажоритарно.

Богдан потвърди и информацията, че депутатите могат да понижат партийната "бариера" за влизане в парламента от сегашните 5 на сто до 3 на сто.

Според съветника държавният глава още не е назначил шеф на своята администрация, но това не пречи съответните укази да бъдат приети в най-скоро време, дори още тази вечер.

mediapool.bg