Кламер БГ - Новини: Над 800 станаха жертвите на коронавируса

Над 800 станаха жертвите на коронавируса

Свят

|
Нед, 09 Фев 2020г. 14:26ч.
Над 800 станаха жертвите на коронавируса

Броят на жертвите на коронавируса в континентален Китай достигна 811, само вчера бяха регистрирани 89 смъртни случая, предадоха в неделя Ройтерс и Франс прес, цитирайки националната здравна комисия.

Преди ден бяха потвърдени 2656 нови случая на заразени, с което техният брой надхвърли 37 500. С това броят на жертвите на новия коронавирус надхвърли броя на жертвите на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002-2003 г., отбелязва ДПА

В континеталната част на Китай потвърдените случаи на зараза са 37 198. В Хонконг има 25 случая, един от които смъртен. В Макао има 10 случая. Повечето от смъртните случаи са в централната китайска провинция Хубей, където новият тип коронавирус беше установен за пръв път през декември.

В Япония има 96 заразени, в Сингапур - 40, в Тайланд - 32, в Южна Корея - 27, в Малайзия - 17, в Тайван - 16, в Австралия, Германия и Виетнам - по 14.

В САЩ случаите са 12, отделно американец почина от коронавируса в Китай. Във Франция случаите са 11, в Обединените арабски емирства - 7, в Канада - 6, във Филипините - 3, един от които смъртен. Във Великобритания, Индия и Италия - по 3, в Русия и Испания - по 2.

По един установен случай има в Белгия, Камбоджа, Непал, Швеция, Шри Ланка и Финландия.

Междувременно Китайска национална комисия по здравеопазване призова за "разумна употреба" на защитни облекла срещу коронавируса и предупреди срещу "прекалено и безразборно" използване на облекло, което може да прахоса ресурси и би могло също да увеличи заразата, предаде Ройтерс.

Изявлението беше разпространено в условията на остър недостиг на оборудване, включително защитни облекла, маски и очила, за защита на медицинските работници от епидемията, отнела досега живота на над 800 души. Макар че доставките на защитни костюми се подобриха, те все още са недостатъчни, се казва още в изявлението.

В северната китайска провинция Шандун училищата ще останат затворени до края на февруари, съобщи в неделя службата по образованието на официалния си сайт. Мярката се отнася за всички видове учебни заведения и е наложена с цел защита на учащите се, се казва в съобщението.

В северната провинция Хъбей, разположена около столицата Пекин, училищата също ще останат затворени поне до 1 март, съобщи органът на комунистическата партия "Женмин жибао", като се позова на местната служба по образованието. През февруари учебни занятия няма също в провинция Дзянсу и в града провинция Шанхай.

Разпространението на коронавируса е наложило отлагане на пускането в експлоатация на нови съоръжения за отглеждане на свине и се е отразило върху доставките на свинско и цените на месото, съобщи представител на министерството на селското стопанство. По думите му въвеждането на новите проекти е нарушено, а регионалните блокади срещу разпространението на заразата са повлияли на доставките и са причинили увеличаване на цените.

Китайските доставки на свинско месо вече бяха намалени в резултат на разразилата се епидемия от африканска чума по свинете. В момента властите се опитват да увеличат вноса, за да компенсират недостига, посочи Ройтерс.

Преди два дни стана ясно, че и доставчици на природен газ за Китай спират да внасят суровината заради коронавируса поне до края на февруари.

mediapool.bg