Кламер БГ - Новини: Навални се връща в Русия

Навални се връща в Русия

Свят

|
Ср, 13 Ян 2021г. 13:45ч.
Навални се връща в Русия

Известният критик на Кремъл Алексей Навални съобщи, че ще се прибера от Германия в Русия на 17 януари.

Алексей Навални посочи, че въпросът дали да се върне в Русия или не никога не е стоял пред него.

"Ще се върна у дома на 17 януари, неделя, с полет на авиокомпанията "Победа“. Посрещнете ме!“, посочи Навални в публикувано в Туитър видеообръщение.

"Пристигнах в Германия не по свой избор. Това е страхотна страна, но се оказах тук не по своя воля. Оказах се тук, защото се опитаха да ме убият тези хора, които обидиха за това, че все пак не са ме убили, че оцелях и сега ме заплашват със затвор“.

Вчера стана ясно, че руската Федерална служба за изпълнение на наказанията е поискала от съда да промени присъдата на Навални от 2014г. от условна на ефективна, а на 29 декември Следственият комитет на Русия започна срещу него наказателно производство за мошеничество в особено големи размери.

Навални, водещ критик на президента Владимир Путин, бе откаран в Германия през август за лечение, след като припадна в самолет. Впоследствие Берлин обяви, че е имало опит за убийството му с нервнопаралитичния агент "Новичок“.

Руските власти отричат да имат нещо общо с инцидента.

Навални заяви, че вероятно вече е възстановил здравето си и че е време да се завърне в Русия, въпреки заплахата от съдебно преследване в родината си.

mediapool.bg