Кламер БГ - Новини: Нов полицейски обиск във Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални

Нов полицейски обиск във Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални

Свят

|
Четв, 26 Дек 2019г. 18:59ч.
Нов полицейски обиск във Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални

Руската полиция извърши днес обиск в офиса в столицата Москва на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални, предадоха Ройтерс и Франс прес в четвъртък, като се позоваха на представителка на опозиционния лидер.

Кира Ярмиш, говорителката на Навални, съобщи, че 43-годишният харизматичен блогър е бил извлечен от офиса на своята организация по обед. Той обаче е останал на свобода, уточни Ярмиш.

По-рано говорителката на Навални бе съобщила, че той е бил задържан и отведен, без да окаже съпротива.

Нарочно са избрали днешния ден, понеже Алексей щеше да говори по своя онлайн канал, каза Ярмиш.

Самият опозиционер публикува видеоклип, на който се вижда как разбиват с бормашина и електрически трион вратата на московския офис на Фонда за борба с корупцията.

"Всичко, което се случва, е резултат от кампания срещу ФБК. това ще усложни нашата работа, но няма да спрем", каза Навални пред журналисти в коридорите на сградата.

При обиска бе иззето техническо оборудване, включително лаптопи.

Властите потвърдиха за операция "в рамките на криминална афера", но "без арести".

Според Навални полицейската акция се дължи на отказа му да премахне от сайта на ФБК най-популярното си антикорупционно разследване.

Видеоматериал, на който руският премиер Дмитрий Медведев е обвинен, че е изградил чрез корупция истинска "империя" от имоти, вече има 32 милиона гледания в Ютюб (YouTube).

Медведев "почти открито създаде корумпирана мрежа от благотворителни фондации, чрез които получава подкупи от олигарсите и си строи френетично палати и вили в цялата страна", твърди Навални на записа, датиращ от 2017 г.

mediapool.bg