Кламер БГ - Новини: На пристанището в Бейрут има още опасни химикали

На пристанището в Бейрут има още опасни химикали

Свят

|
Вт, 11 Авг 2020г. 14:06ч.
На пристанището в Бейрут има още опасни химикали

Експерти по химикалите и пожарникари извършват дейности по обезопасяване на най-малко 20 потенциално опасни контейнера с химикали на пристанището в Бейрут, след като установиха, че от един от тях изтича химично вещество, предаде Асошиейтед прес.

Част от контейнерите са били пробити при смъртоносните експлозии в Бейрут миналата седмица, заяви лейтенант Антони, френски експерт по химикалите, който няма право да разкрива цялото си име в съответствие с политиката на френското правителство.

Френски и италиански експерти работят сред руините от пристанището и до този момент са идентифицирали над 20 контейнера с опасни химикали, заяви Антони.

"Забелязахме наличието на контейнери с означението за опасно химично вещество. След това забелязахме, че от един от тях изтича вещество", каза Антони пред Асошиейтед прес.

Ливанските власти пасочиха снощи значителни военни и полицейски части към центъра на Бейрут, за да възстановят реда по улиците след сблъсъците между протестиращи и силите на реда.

По данни на ливанския Червен кръст при сблъсъците са пострадали най-малко 45 души, седем от които са откарани в болници.

Демонстрантите се опитаха да завземат сградата на парламента. Въодушевени от оставката на правителството на Хасан Диаб вчера, лидерите на опозицията сега настояват за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори. Исканията включват и международно разследване на взрива в пристанището на Бейрут, който причини многобройни жертви и тежки разрушения.

Според новинарския сайт "Лебанън дибейт" сред причините за оставката на правителството са били вътрешните разногласия в кабинета по въпроса за участието на международни експерти в разследването на трагедията от 4 август.

Протестите в Бейрут продължават вече трето денонощие с искания за оттегляне от властта на целия политически елит.

Същевременно ООН предупреди, че ако работата на пристанището на Бейрут не бъде възобновена до две седмици, страната може да остане без хляб.

Крайно съм обезпокоен, че след около две седмици и половина хлябът в страната ще свърши, каза на брифинг за хуманитарната ситуация в Ливан Дейвид Бизли, изпълнителен директор на Световната програма по прехраната на ООН.

По думите му 85 процента от зърното в страната се внася. То пристига през бейрутското пристанище, което беше разрушено.

Сега работим по това да възстановим поне временно възможността пристанището да приема кораби с храни. Изпратихме кораб с 17 500 т. пшеница, който може след две седмици да пристигне в Бейрут и да осигури на Ливан хляб за двадесет дни, посочи Бизли. Подготвят се и по-големи доставки на хляб, допълни той.

mediapool.bg