Кламер БГ - Новини: Прекратен бе стартът на космическата ракета на НАСА и SpaceX

Прекратен бе стартът на космическата ракета на НАСА и SpaceX

Свят

|
Четв, 28 Май 2020г. 01:35ч.
Прекратен бе стартът на космическата ракета на НАСА и SpaceX

Лошото време принуди "Спейс Екс" (SpaceX) и НАСА да прекратят изстрелването на космическата ракета "Дракон" ( Dragon) на компанията на Илон Мъск, която трябваше да отведе астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен до Международната космическа станция.

Двамата мъже бяха вече в ракетата и се готвеха да излетят от космическия център "Кенеди" във Флорида за първа орбитална мисия на САЩ от девет години. Но неподходящите атмосферни условия накараха контролната кула да спре изстрелването само 16 минути преди старта, насрочен за 16.33 часа местно време.

"Днес няма да има изстрелване - безопасността на членовете на нашия екипаж е наш висш приоритет", каза в Туитър директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Астронавтите напуснаха борда и ще останат изолирани в щаба на екипажа до следващата възможност за старт, която е в събота в 15.22 часа местно време. Ако и тогава времето не позволява, има трета възможност за излитане в неделя.

Астронавтите напускат кораба, сн. НАСА

Много е важно да се спази точното време на излитане, защото в противен случай екипажът на "Дракон" няма да успее да хване Международната космическа станция (МКС), която лети над Земята със скорост 27 хил. километра в час.

Синоптиците предупреждаваха, че в района на космодрума може да има буря, а НАСА има строги критерии при какви условия може да бъде даден старт на полетите – включително скорост на вятъра, облачност и други параметри. Затова, според прогнозата, вероятността метеорологичните условия да са благоприятни за пуска на ракетата, бяха 50%.

През целия ден над космодрума имаше черни облаци и вятър. Очакванията времето да се изясни преди старта не се оправдаха.

НАСА не допусна зрители в близост до центъра, а до отразяване на събитието имаха достъп едва няколко журналиста, които трябваше да спазват противоепидемичните мерки и дистанция заради коронавируса. Информацията им се даваше по телефона, а разговорите с тях станаха поединично. На близкия плаж, който бе отворен наскоро, обаче се очакваше да се съберат множество хора, за да наблюдават изстрелването.

Разочаровани останаха и президентът Доналд Тръмп, първата дама Мелания, вицепрезидентът Майк Пенс и съпругата му Карън, които бяха сред малкото поканени гости на Мъск за проваления старт.

Гостите на Мъск останаха разочаровани, сн. НАСА

Три са били изискванията, за да бъде изстреляна ракетата. Те са свързани с естествената светлина, с електрическите полета в атмосферата и естеството на облаците.

"Можехме да видим капчици дъжд на прозореца и установихме, че няма да разполагаме с необходимото време, за да излетим", каза астронавтът Дъг Хърли.

Изискванията за времето ще важат и за следващите стартове, като важно условие за изстрелването са и са метеорологичните условия по пътя на ракетата в околоземна орбита, включително над Атлантическия океан. Това е важно и поради обстоятелството, че в случай на авария при старта, спасителната капсула с астронавтите трябва да се приводни в океана, в обширно пространство между източното крайбрежие на САЩ и Британските острови.

Шансът за добро време в събота е 60 процента, но във Флорида по това време винаги има вероятност за гръмотевични бури, отбелязва ББС.

Интересът към тази мисия е огромен, защото тя е първата от 2011 г., в която САЩ ще изстрелят свои астронавти от своя територия в космоса. Девет години са огромна дупка в надпреварата на САЩ с руските ракети "Съюз".

Освен това, ако полетът се окаже успешен, компанията на Илон Мъск може да се

превърне в космическо такси до Международната космическа станция, което ще спести пари на НАСА за мисии до Луната и Марс.

"Нашето виждане е за комерсиализиране на този тип полети, при които НАСА ще е просто един от многото клиенти и конкуренцията ще е в разходите, иновациите и сигурността", каза директорът на космическата агенция

Джим Брайдънстайн.

По план ракетата Falcon 9 трябва да изведе капсулата "Crew Dragon" в космоса и да се скачи с модула "Harmony" на Международната космическа станция.

След като достигнат МКС, Боб Бенкин и Дъг Хърли ще работят заедно с екипажа на "Експедиция 63", състоящ се от американския командир Крис Касиди и руските инженери Анатоли Иванишин и Иван Вагнер, които пристигнаха на МКС на 17 април т.г. със "Союз МС-15".

Боб Бенкин и Дъг Хърли малко преди отмяната на полета, сн. НАСА

Бенкен и Хърли ще останат на МКС между 30 и 119 дни. Когато се върнат на земята, те трябва да кацнат на плаваща баржа в Атлантическия океан, където ще ги чака кораба Go Navigator.

Стартът на космическия кораб, който струва 3.14 млрд. долара, не е само първият от десетилетие

старт на американски астронавти от територията на САЩ, но и първият в историята от мисии на НАСА, осъществен от частна компания. Названието на мисията е Demo-2, а в НАСА я наричат "последен тест за SpaceX".

Мисията е призвана да докаже жизнеспособността на разработената от компанията система за транспортиране на екипаж, както и стартова площадка, ракета, кораб и операционни възможности.

Тя обаче прикова вниманието и с футуристичния дизайн на костюмите на космонавтите. Шлемовете на скафандрите са 3D принтвани, а ръкавиците им са тъчскрийн чувстителни.

mediapool.bg