Кламер БГ - Новини: НАТО е ядосала някои свои членки с предложение за повишаване на заплатите

НАТО е ядосала някои свои членки с предложение за повишаване на заплатите

Свят

|
Пон, 30 Ноем 2020г. 18:41ч.
НАТО е ядосала някои свои членки с предложение за повишаване на заплатите

НАТО е поискала от членовете си повече пари, за да финансира повишение на заплатите. Това искане е определено от някои от страните от алианса като несъразмерно с оглед на удара от пондемията по икономиките им и затова са отказали, съобщиха трима европейски дипломати, цитирани от Ройтерс.

Предложеното повишение с около 2,2 на сто би било най-голямото от четири години насам и идва в момент, когато западният военен алианс се опитва да получи одобрение на бюджета си за 2021 г., а европейските икономики са изправени пред най-голямото си свиване след Втората световна война.

Тези ходове ще повишат напрежението в 30-членния пакт, възникнало след обвиненията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че европейските съюзници приемат американската защита за даденост, и на фона на влошаване на имиджа, след като миналата година френският му колега Еманюел Макрон заяви, че организацията е в "мозъчна смърт".

"Има икономическа криза заради пандемията и те искат пари за институция, в която най-ниската заплата е 4000 евро. Това е някаква шега", каза добре осведомен европейски дипломат. "Да искаш от отделните държави да дадат повече финансови средства за увеличение на заплатите във времената на пандемия, е безотговорно".

Правителства от цяла Европа ще се опитат да ограничат разходите, за да финансират пакети за възстановяване от негативните последици от пандемията, като например Великобритания, която обяви, че слага на пауза повишаването на възнагражденията в публичния сектор.

Товарът на заплатите тази година ляга по-силно върху европейските съюзници. При бюджетните преговори през ноември 2019 г. Европа, Турция и Канада се съгласиха да поемат по-голяма част от годишния бюджет от 2,5 милиарда долара за издръжката на централата, интернационалния персонал и военните активи под командването на НАТО като жест към Тръмп.

В интернационалния персонал на алианса, който е съставен единствено и само от граждани на страните от пакта, работят около 1000 граждански лица. Те предоставят съвети, насоки и административно подпомагане на националните делегации в централата на НАТО.

Алиансът отказа да коментира в подробности преговорите.

"Заплатите в НАТО подлежат на ежегодна корекция, по методология, договорена от всички страни. Корекциите отразяват корекциите в заплатите на държавните служители на национално ниво. Това се прави съгласувано с други международни организации като ОИСР, Съвета на Европа и Европейската космическа агенция", каза служител на НАТО в отговор на въпроси на Ройтерс.

Според първия европейски дипломат генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг се е обадил на 27 ноември на външните министри на Испания и Италия, за да обсъди въпроса, но предложението е получило отказ.

Испанското външно министерство потвърди, че е имало такъв разговор, но не и съдържанието му "от уважение към дипломатическите отношения".

Италианските представители отказаха да коментират.

Друг европейски дипломатически източник, пряко запознат с въпроса, заяви, че в разговора със Столтенберг Испания е отхвърлила идеята за повишаване на заплатите в НАТО заради сегашния социален контекст.

"Те (НАТО) да не би да са се откъснали от действителността? Доста шокиращо е във времената на пандемия с оглед на размера на заплатите и на това, че другите международни организации не го правят", каза трети европейски дипломат.

Двама дипломати от алианса потвърдиха, че преговорите за заплатите са в ход и че има недоволство. Те заявиха, че всички членки ще трябва да платят, защото вече са се съгласили с цялостната методология за заплатите.

Според уебсайта на НАТО заплатите се коригират веднъж годишно с дата 1 януари по време на годишния преглед на заплатите в алианса.

mediapool.bg