Кламер БГ - Новини: НАТО: Очертанията между войната и мира днес не са ясни, както преди

НАТО: Очертанията между войната и мира днес не са ясни, както преди

Свят

|
Пон, 18 Ян 2021г. 17:40ч.
НАТО: Очертанията между войната и мира днес не са ясни, както преди

Границата между войната и мира, за разлика от днес, бе по-ясно очертана при Студената война, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във виртуална среща със студенти.

В онази епоха срещу НАТО имаше един противник - СССР, а днес заплахите са многобройни, от множество посоки - космоса, интернет, по земя, море и въздух, идват от държавни и недържавни източници.

Наблюдаваме агресивното поведение на Русия, икономическия и военния възход на Китай, появата на терористите от "Ислямска държава" и създаването на опасни нови технологии, появата на вируси, измененията в природата, добави той.

НАТО днес прави повече отпреди, но светът се движи с все по-голяма скорост, заяви Столтенберг. Той посочи, че скоро предстои да представи насоки за развитието на алианса до края на днешното десетилетие.

По неговите думи пактът трябва да осигури правилното оборудване и технологии, устойчивост на инфраструктурата, на веригите за доставка на горива, храна и здравно оборудване.

Столтенберг отбеляза, цитиран от БТА, необходимостта от оценка на чуждите инвестиции в ключова собственост в държави от алианса. По неговите думи НАТО следва да бъде мястото за решаване на споровете между държавите от организацията, защото 30 страни невинаги са единодушни.

mediapool.bg