Кламер БГ - Новини: НАТО: 90% от нарушителите на европейското въздушно пространство през 2020 г. са руски

НАТО: 90% от нарушителите на европейското въздушно пространство през 2020 г. са руски

Свят

|
Пон, 28 Дек 2020г. 15:23ч.
НАТО: 90% от нарушителите на европейското въздушно пространство през 2020 г. са руски

Въздушните сили на НАТО в цяла Европа са се издигали по тревога повече от 400 пъти през 2020 г., за да прихванат неизвестни самолети, приближаващи се към въздушното пространство на алианса. Почти 90% от тези мисии - около 350, са в отговор на полети на руски военни самолети. Това е умерено увеличение спрямо 2019 г., съобщава НАТО на официалния си сайт.

Руските военни самолети често не предават код, показващ тяхното местоположение и височина, не подават план за полет или не комуникират с ръководителите на полети, което представлява потенциален риск за цивилните самолети.

"През последните години наблюдаваме повишено ниво на руска военна въздушна активност близо до границите на алианса", заяви говорителят на НАТО Оана Лунгеску. "Винаги сме бдителни. Изтребителите на НАТО дежурят денонощно и са готови да се издигнат в случай на подозрителни или внезапни полети в близост до въздушното пространство на нашите съюзници. Въздушният контрол е важен начин, по който НАТО осигурява сигурност на нашите членове", каза тя.

В цяла Европа около 40 радара за въздушно наблюдение и центрове за докладване, както и около 60 самолета на НАТО дежурят денонощно, за да служат като сила за бързо реагиране на самолети, които попадат в бедствие или се противопоставят на международните правила за полети в близост до въздушното пространство на алианса.

НАТО управлява мисия на въздушна полиция в Балтийско море за Естония, Латвия и Литва, откакто трите страни се присъединиха към организацията през 2004 г. Пактът също така осигурява покритие за въздушна полиция за съюзниците в Западните Балкани, които нямат собствени бойни самолети: Албания, Словения и Черна гора. Водят се и преговори за разширяване на обхвата на "Air Policing" в Северна Македония.

Съюзниците също са помагали за охраната на небето на Румъния, България и Исландия през 2020 г., съобщава НАТО на сайта си.

Самолетите на НАТО реагират на необявени военни полети, както и на цивилни самолети, които губят комуникация с ръководителите на полети по каквато и да е причина, която може да варира от технически проблеми до отвличане.

НАТО има два центъра за въздушни операции - един в Германия, който обхваща Северна Европа, и един в Испания, който обхваща южната част. Те наблюдават всички въздушни движения в цяла Европа.

mediapool.bg