Кламер БГ - Новини: Мюсюлманските страни призоваха света за "конкретни мерки" срещу ислямофобията

Мюсюлманските страни призоваха света за "конкретни мерки" срещу ислямофобията

Свят

|
Пет, 22 Март 2019г. 15:37ч.
Мюсюлманските страни призоваха света за "конкретни мерки" срещу ислямофобията

Мюсюлманските страни призоваха международната общност да вземе "конкретни мерки" срещу ислямофобията след нападението срещу две джамии в Нова Зеландия, в което загинаха 50 души, предаде агенция Франс прес.

Отбелязвайки, че масовото убийство в Крайстчърч е една от "бруталните, нехуманни и ужасни" последици на ислямофобията, Организацията за ислямско сътрудничество /ОИС/ призова в заключителната декларация на заседанието си в Истанбул към "конкретни, допълнителни и систематични мерки за справяне с това бедствие".

ОИС призова също страните, в които живеят мюсюлмански общности, "да се въздържат от всякаква политика, изявление или акт, асоцииращи исляма с тероризъм и екстремизъм".

Организацията настоя също правителствата по света да гарантират свободата на вероизповедание на мюсюлманите и да не налагат органичения на техните права и свободи.

Мюсюлманските страни предложиха също 15 март да бъде обявен за "Световен ден на солидарността срещу ислямофобията", на деня на нападението срещу двете джамии в Крайстчърч.

При откриването на заседанието турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова битката срещу "омразата към исляма" да се води по същия начин като срещу "антисемитизма след Холокоста".

Вицепремиерът и външен министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс заяви в Истанбул, че мюсюлманите в неговата страна са в сигурна среда, предаде агенция Франс прес.

Питърс присъства на заседанието на Организацията за ислямско сътрудничество /ОИС/.

"Да направим така, че мюсюлманските общности да се чувстват сигурни, е наш приоритет", увери Питърс при откриването на заседанието. "Полицията гарантира защитата на всяка джамия, за да могат хората да се молят спокойно", добави той.

Министърът покани колегите си от мюсюлманския свят да дойдат в Нова Зеландия следващия петък, за да участват в "национално възпоменание" за 50-те жертви на убийството.

"Събрахме се днес, за да изпратим силно послание към света", заяви на свой ред турският външен министър Мевлют Чавушоглу, чиято страна председателства ОИС.

Той поздрави реакцията на новозеландските власти след масовото убийство, отбелязвайки, че тя трябва да служи за пример за политиците в страните, където се развива ислямофобия.

"Тук сме днес, за да покажем, че сме единни срещу актовете на ислямофобия по света", добави той.

mediapool.bg