Кламер БГ - Новини: Може ли Тръмп да обяви извънредно положение, за да построи своята стена?

Може ли Тръмп да обяви извънредно положение, за да построи своята стена?

Свят

|
Вт, 08 Ян 2019г. 13:57ч.
Може ли Тръмп да обяви извънредно положение, за да построи своята стена?

Правителството на Тръмп обмисля да прибегне до обявяване на извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и бюджетната безизходица и да наложи построяването на отдавна обещаваната от президента стена по южната граница.

"Ние проучваме възможността за национално извънредно положение, защото имаме национално извънредно положение", заяви президентът Доналд Тръмп пред репортери в неделя на фона на намиращите се в безизходица преговори.

Той каза на пресконференция в петък, че предпочита да получи исканите от него пари чрез Конгреса, но може "несъмнено" да обяви извънредно положение "и да я построи много бързо".

Подобен ход би могъл значително да изостри сегашната конфронтация, довела до частично спиране на работата на правителството, продължаващо вече трета седмица. Ето какво знаем:

ЗАЩО ОБЯВЯВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ?

Правителството от месеци се опитва да измисли как президентът може да пристъпи към построяване на стената - основното обещание в неговата кампания през 2016 г., ако Конгресът откаже да му даде парите.

Още от края на март Тръмп открито лансира идеята за използване на армията за тази задача.

"Построяването на голяма гранична стена, след като в нашата страна се стичат наркотици (отрова) и вражески бойци, е свързано с националната отбрана. Стената да бъде построена с помощта на А!", заяви той в Туитър тогава.

Но Конгресът, а не президентът, е този, който контролира развързването на кесията и трябва да отпусне парите, които Тръмп иска да похарчи.

Обявяването на извънредно положение е възможност, която юридическият отдел на Белия дом разглежда в момента. Сред законите, към които може да се обърне Тръмп, е параграф 2808 на раздел 10 от Кодекса на САЩ, който се отнася за военно строителство.

Според закона, ако президентът обяви извънредно положение, "което изисква използване на въоръжените сили", министърът на отбраната "може да започне проекти за военно строителство и може да упълномощи министрите на различните родове войски да започнат проекти за военно строителство, които не са разрешени по друг начин от закона и са необходими за поддържане на подобно използване на въоръжените сили".

Бюджетни служители на Пентагона анализират бюджета за строителство за 2019 г., за да определят колко неразпределени долари могат да бъдат използвани за стената, ако Тръмп реши да обяви извънредно положение.

Според тази клауза само бюджетните финансови средства за строителство, които не са вече разпределени за други строителни проекти, могат да бъдат използвани за стената.

Има повече от 100 такива клаузи, даващи на президента достъп до специални правомощия при извънредно положение. А Конгресът обикновено дава на президента широка власт да определя какво представлява извънредното положение и какво не, каза Елизабет Гойтин, един от директорите на програмата за свобода и национална сигурност в Центъра за справедливост "Бренан".

"Несъмнено става дума за злоупотреба с власт, ако президентът обяви национално извънредно положение, когато не съществува такова, и използва това, за да се опита да заобиколи демократичния процес", каза тя.

"Но ние сме в положение, при което нашата правна система за извънредни правомощия почти приканва към подобна злоупотреба."

КАКВО БИ СЕ СЛУЧИЛО ТОГАВА?

Подобен ход със сигурност ще предизвика вълна от правни възражения, поставящи под въпрос властта на президента, както и това дали ситуацията на границата наистина представлява извънредно положение. Тръмп се опитва да защити тази теза през последните дни, като настоява, че ситуацията се окачествява като свързана със сигурността и хуманитарна "криза".

Той ще се сблъска и с други въпроси.

"Проблемът за правителството на Тръмп е, че сигурността на границата по принцип е свързан с правоприлагането въпрос, който не изисква използването на армията", каза по имейл експертът по бюджета за отбрана в Центъра за стратегически и международни изследвания Тод Харисън.

"Затова мисля, че те ще стъпят на нестабилна правна почва, ако се опитат да използват извънредните правомощия по този начин, и е почти сигурно, че в крайна сметка ще се озоват в съда."

Сенатор Джак Рийд - най-високопоставеният демократ в сенатската комисия за въоръжените сили, каза, че ще бъде неуместно, ако Тръмп използва параграф 2808.

"Ние не сме във война с Мексико, а предлаганата гранична стена няма основна (свързана с министерството на отбраната) функция. Всъщност най-новата стратегия на Пентагона за националната отбрана не споменава южната граница като приоритет за националната отбрана", каза Рийд, демократ от Роуд Айлънд.

Председателят на комисията за въоръжените сили към Камарата на представителите Адам Смит заяви по Си Ен Ен, че дори Тръмп да обяви извънредно положение, това ще е "огромна грешка".

"Ясно е, че няма национално извънредно положение. Но ме питаха: "Може ли той да направи това?" Да, може. То ще е погрешно, ще бъде ужасна политика и аз съм изцяло и напълно против това. Но от правна гледна точка той може да го направи", каза Смит, демократ от Вашингтон.

Той и други се съгласиха, че евентуално обявяване на извънредно положение ще бъде оспорено в съда.

СЛЕДОВАТЕЛНО ЩЕ ГО НАПРАВИ ЛИ ТОЙ?

Не е ясно. Още когато Тръмп изпрати войски на активна служба при южната граница преди междинните избори, а критици остро разкритикуваха това като политически мотивирана злоупотреба с власт, той определи ситуацията като "национално извънредно положение", но така и не подписа официално обявяване.

Сега обаче Тръмп е подложен на засилващ се натиск да намери начин за спиране на парализата, без да създава впечатление, че отстъпва по въпроса за стената.

Тръмп "трябва да използва всички инструменти, с които разполага като върховен главнокомандващ на нашите въоръжени сили, за да отиде и да наложи изпълнението на нашите закони, като постави армията на южната ни граница, и тя да построи стената, ако е необходимо", призова по "Фокс нюз" бившият ръководител на кампанията му Кори Левандовски.

Говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс каза, че президентът остава "готов да направи каквото е нужно, за да защити нашите граници, да защити народа на тази страна".

"Ние разглеждаме и проучваме всяка възможност, с която разполага президентът", каза тя.

По БТА.

mediapool.bg