Кламер БГ - Новини: Може би военните въпроси вече не са приоритет на Ким Чен-ун

Може би военните въпроси вече не са приоритет на Ким Чен-ун

Свят

|
Четв, 08 Юли 2021г. 17:39ч.
Може би военните въпроси вече не са приоритет на Ким Чен-ун

Ким Чен-ун

Появиха се снимки, които според анализатори, потвърждават, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е извършил промени, в резултат на които във водещия орган на управляващата партия вече преобладават цивилните. Това може би означава, че вниманието на Ким е насочено към икономиката и недоволството от допуснатите бюрократични пропуски, казват анализатори, на които се позовава Ройтерс.

Миналата седмица Северна Корея обяви, че са били извършени редица промени в ръководството на страната. Държавните медии обаче не съобщиха подробности кой е бил сменен. Анализатори смятат, че са били отстранени хора, упрекнати от Ким, че са предизвикали голяма криза заради грешки във връзка с коронавируса. Това е станало в момент, в който страната има икономически проблеми и страда от недостиг на храни.

Днес снимки, публикувани в държавните медии, показват Ким на посещение в семейния мавзолей в Пхенян. На кадрите И Пьон-чхол, висш съветник с водеща роля в севернокорейската балистична и ядрена програма, който досега при специални поводи носеше военна униформа, е без униформа и стои няколко реда зад Ким Чен-ун. Това според експертите показва, че е бил отстранен от поста си в Политбюрото на Корейската трудова партия. Засега не е ясно каква е новата му роля. А от снимките не става ясно кой заема поста му.

На кадрите се вижда, че около Ким стоят все хора в цивилни дрехи. От това може да бъде направен извод, че военните са били изтласкани надолу в йерархията, казва Кен Гоуз, водещ специалист по Северна Корея от аналитичната организация Си Ен Ей, базирана в САЩ.

По принцип военните доминират във вътрешната политика на Северна Корея и няма признаци, че в това отношение може да има дългосрочна промяна, но промените във висшия орган на управляващата партия, може би са сигнал, че Ким едва ли ще започне отново да отправя ядрени предизвикателства, докато се фокусира върху вътрешните си проблеми. Според Гоуз фокусът на Ким сега е върху икономиката, а не ядрената програма.

От разпространените днес снимки може да се направи извод, че Чхуе Сан-гон, отговарящ на отдела за наука и образование към управляващата партия, вече не е в Политбюрото. За членове на Политбюрото може би са назначени Ким Сон-нам, отговарящ за международния отдел в партията, и Хо Чхол-ман, шеф на отдела за партийните кадри, казва Рейчъл Миниънг Ли, анализатор в базирания в САЩ сайт "38 Норт", който следи случващото се в Северна Корея.

mediapool.bg