Кламер БГ - Новини: Меркел, Путин, Макрон и Ердоган обсъждат решение за Сирия

Меркел, Путин, Макрон и Ердоган обсъждат решение за Сирия

Свят

|
Съб, 27 Окт 2018г. 19:10ч.
Меркел, Путин, Макрон и Ердоган обсъждат решение за Сирия

Бъдещето на Сирия се обсъжда на среща на високо равнище в събота. Президентите на Франция, Русия и Турция - Еманюел Макрон, Владимир Путин и Реджеп Ердоган, както и германският канцлер Ангела Меркел заседават в Истанбул. Темата - какво да се прави в Сирия оттук нататък.

Германия и Турция не искат в последната размирна провинция Идлиб да се проведе офанзива на армията на режима, подкрепяна от Русия и Иран. Опасенията са, че това може да предизвика нова бежанска вълна към Турция и Европа.

В същото време Москва иска германците и французите да се ангажират с възстановяването на Сирия, чиято инфраструктура е почти напълно разрушена от войната.

Един от основните въпроси е и бъдещата конституция на страната.

Домакинът на форума – турският президент Реджеп Ердоган, заяви, че цялото внимание на световната общност сега е съсредоточено върху срещата и изрази надежда, че заедно с Меркел, Путин и Макрон ще успеят да оправдаят очакванията.

Анкара, която поддържа бунтовниците срещу режима на сирийския лидер Башар Асад и Москва – основният съюзник на режима в Дамаск, се договориха миналия месец за създаването на демилитаризирана зона в северозападната провинция Идлиб. Турция и Русия водиха разговор с Иран в опит за мирно разрешаване на кризата в Сирия, но усилията им бяха посрещнати с подозрение от Запада. Срещата в Истанбул обаче е първата, на която присъстват двама от водещите в ЕС лидери.

Град Идлиб, който е столица на едноименната провинция е последната крепост на бунтовниците, които въстанаха срещу Асад през 2011 г. Провинцията е дом за около 3 милиона души, повече от половината от които са бегълци от други райони, застрашени от настъпващите правителствени сили. Кървавият граждански конфликт през последните 7 години е взел над 360 хиляди жертви, а милиони са напуснали страната, търсейки убежище от войната.

mediapool.bg