Кламер БГ - Новини: Международната космическа станция отваря врати за туристи

Международната космическа станция отваря врати за туристи

Свят

|
Съб, 08 Юни 2019г. 15:10ч.
Международната космическа станция отваря врати за туристи

НАСА обяви в петък, че ще позволи достъп до Международната космическа станция за космически туризъм. Решението на американската космическа агенция открива пътя за богати туристи и дори представители на частни компании да прекарват известно време на борда.

НАСА ще позволи на частния бизнес да разработва в орбиталните лаборатории свои продукти или да се снимат филми и реклами.

Причината за решението е търсенето на допълнително финансиране за изпращане до Луната на първата жена и още един мъж. Проектът трябва да се реализира до пет години.

В търсене на пари правителствена комисия вече е обсъждала идеи астронавти да рекламират от орбита храни, както и апаратите за изследване повърхността на космически тела да имат рекламни стикери като състезателните автомобили.

Президентът Доналд Тръмп изненадващо критикува агенцията за лунните ѝ проекти и призова да се фокусира върху нещо "много по-голямо" като полет до Марс. Преди няколко месеца администрацията му поиска НАСА "на всяка цена" да изпрати отново човек до Луната през 2024 г.

"Предвид всичките пари, които харчим, NASA не трябва да говори за полет до Луната - това го направихме преди 50 години. Те трябва да се фокусират върху много по-големи неща, които правим, включително Марс (който е част от Луната), отбраната и науката!"

Обяснението на Тръмп, че Луната е част от Марс, стана повод за множество шеги в социалните мрежи. То не бе подминато и от НАСА. Шефът на космическата агенция Джим Брайдънстайн отвърна: "Както каза президентът, НАСА използва Луната, за да изпрати хора на Марс!"

Той припомни за плана "Артемис“, който предвижда в лунната орбита да се изгради станция, от която да се подготви евентуална мисия до Марс. До 2028 г. би трябвало да има "устойчиво човешко присъствие" на Луната, където да се тестват оборудване и технологии, включително за мисии до други части от Слънчевата система.

Новата директива на NASA позволява частни астронавти да остават на борда до 30 дни, а пътуванията ще се организират от ракети на частни компании. НАСА смята, че може да допуска туристи на борда на космическата станция два пъти годишно.

Разходите за престоя в станцията ще се възстановяват на правителството на САЩ. Това са 11 250 долара на ден за животоподдържащите системи и тоалетната, както и допълнителни 22 500 долара на ден за храна, въздух и медицински препарати и уреди.

mediapool.bg