Кламер БГ - Новини: Масови обиски в жилища и офиси на привърженици на Навални из цяла Русия

Масови обиски в жилища и офиси на привърженици на Навални из цяла Русия

Свят

|
Четв, 12 Септ 2019г. 11:47ч.
Масови обиски в жилища и офиси на привърженици на Навални из цяла Русия

Руската полиция е извършила в четвъртък из цяла Русия най-малко 150 обиска в жилища и канцеларии на привърженици на критика на Кремъл Алексей Навални, съобщи в социални мрежи Леонид Волков, изтъкнат привърженик на опозиционния лидер, цитиран от Ройтерс.

По думите на Волков обиските са в не по-малко от 41 града, от Владивосток на Тихия океан до югозападния Краснодар. В операцията са участвали не по-малко от хиляда служители от правоохранителните органи.

Навсякъде схемата била една и съща. Обискиращите изземвали всичката намерена техника, след което откарвали обискираните за разпит.

Сред претърсените е и жилището на привърженик на Навални, класирал се на второ място на кметските избори в Новосибирск в неделя, каза Волков.

Тази кампания срещу опозиционни дейци става четири дни след като пропрезидентската партия "Единна Русия" изгуби една трета от местата си в градския парламент в Москва. На местните избори в неделя партията претърпя загуби и в други населени места, но запази доминиращата си позиция в страната, припомня Асошиейтед прес.

Преди вота Навални призова съмишлениците си да гласуват тактически в опит да бъдат намалени шансовете на кандидатите, издигнати от Кремъл. Тази стратегия донесе известен успех, отбелязва Ройтерс.

ТАСС цитира изявление пред журналисти на ръководителя на правозащитната организация "Агора" Павел Чиков, според когото операцията на служители от Следствения комитет е по разпореждане от 4 септември на московски съд.

По думите на Чиков, чиято организация оказва правна помощ на обискираните, засега е известно, че следствени действия се извършват в градовете Балаково, Белгород, Владивосток, Воронеж, Екатеринбург, Ижевск, Иркутск, Казан, Кемерово, Краснодар, Красноярск, Курган, Липецк, Мурманск, Нижни Новгород, Новосибирск, Пенза, Перм, Омск, Оренбург, Санкт Петербург, Саратов, Ставропол, Тамбов, Томск, Тюмен, Хабаровск, Чебоксари, Челябинск.

Шефът на "Агора" добави, че обиски се извършват не само в щабовете на Навални и на активисти от неговата Фондация за борба с корупцията, а и на активисти от движението за защита на избирателните права "Голос".

mediapool.bg