Кламер БГ - Новини: Масови безредици в Иран заради повишените цени на бензина

Масови безредици в Иран заради повишените цени на бензина

Свят

|
Нед, 17 Ноем 2019г. 17:54ч.
Масови безредици в Иран заради повишените цени на бензина

В хода на масови безредици в Иран, предизвикани от повишените цени на бензина и нормирането на продажбата му, е убит сътрудник на полицията, който се опитал да попречи на атака срещу полицейски участък. Инцидентът е станал в западния град Керманшах, предаде агенция ИРНА.

Бунтовете и сблъсъците започнаха в петък и обхванаха почти цялата страна. Подпалени са над 100 банкомата и няколко търговски центъра. Задържани са над 1000 човека.

Според съобщения на няколко информационни агенции, в нощта на събота срещу неделя иранските власти са ограничили достъпа до интернет. На много места мрежата е недостъпна, което затруднява да се предава информация за протестите. В неделя се проведе кризисно заседание на парламента.

В нощта на 15 ноември правителството реши да повиши цените на бензина и да нормира продажбата му като мярка срещу продължаващата икономическа криза.

Съгласно правителственото постановление, притежател на държавна бензинова карта може да купи до 60 литра бензин на месец на цени, еквивалентни на 12 евроцента. Тези, които се нуждаят от повече гориво, трябва да плащат от 20 до 30 цента за литър в зависимост от количеството бензин. Цените са почти тройно по-високи от досегашните.

Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей обяви в неделя, че подкрепя вдигането на цените, а за избухналите протести обвини противниците на Ислямската република и външни врагове.

"Някои хора несъмнено са притеснени от това решение...но саботажът и палежите се вършат от хулигани, не наши хора. Контрареволюцията и враговете на Иран винаги са подкрепяли саботажа и пробиви в сигурността и ще продължат да правят това", заяви Али Хаменей, цитиран от държавната телевизия.

Полицията за борба с безредиците и силите за сигурност влязоха в сблъсъци с демонстрантите в Техеран и други градове из страната.

Али Хаменей каза, че поскъпването на бензина се основава на експертно мнение и мярката ще бъде приложена. Той призова властите да предотвратят поскъпване на останалите стоки.

Иранските служби съобщиха в неделя, че "основните елементи", които стоят зад протеста са били "идентифицирани и са предприети съответните действия".

В същото време прокуратурата на страната заплаши протестиращите. Генералният прокурор Мохаммад Джавад Монтазери заяви, че смутителите на реда, безусловно, се направляват от чужбина, а действията им са незаконни и престъпни.

Президентът на Иран Хасан Рохани подписа в неделя указ за изплащане на материални компенсации на гражданите, засегнати от поскъпването на горивата.

Държавният департамент на САЩ осъди опитите за блокиране на интернет, призовавйки да се даде възможност на хората за говорят.

Интернет обсерваторията NetBlocks обяви в Туитър, че Иран е пред почти тотално прекъсване на интернет.

mediapool.bg