Кламер БГ - Новини: Две души в една гръд: Франция и Германия рестартират отношенията

Две души в една гръд: Франция и Германия рестартират отношенията

Свят

|
Нед, 22 Ян 2023г. 17:49ч.
Две души в една гръд: Франция и Германия рестартират отношенията

Олаф Шолц и Еманюел Макрон преди церемонията по случай 60-ата годишнина от подписването на Елисейския договор между Германия и Франция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В опит да бъдат превъзмогнати разногласията между страните им Еманюел Макрон и Олаф Шолц демонстрираха днес в Париж едно преоткрито единство – френско-германския "локомотив", призован да проправи път към една Европа, изградена на нови основи, предаде Франс прес.

През последните месеци Париж и Берлин имат противоречия по въпроси на отбраната, енергетиката и финансите, както и около спорния пакет от 200 млрд. евро на Шолц за облекчаване на енергийните цени, оповестен през есента без да предварително съгласуван с френското правителство. Недоволството на Макрон достигна кулминацията си с безпрецедентна отмяна на планирана съвместна пресконференция с Шолц през октомври. Сега обаче лидерите на двете страни демонстрират рестарт на отношенията, като споделното разочарование от плановете на САЩ за нелоялна конкуренция чрез въвеждане на държавни субсисии помага да преодоляване на различията, отбелязва сайтът "Политико".

Френският президент Еманюел Макрон призова Франция и Германия да станат "пионери в полагането на нови основи" на Европа. Той изнесе реч в Сорбоната по случай 60-ата годишнина от подписването на Елисейския договор между Германия и Франция, скрепил 18 години след края на Втората световна война приятелството между някога вражеските страни.

"Тъй като Германия и Франция проправиха пътя към помирението, те трябва да станат пионери в полагането на нови основи на нашата Европа", заяви френският държавен глава в присъствието на германския канцлер.

Макрон описа двете съседни страни като "две души в една и съща гръд". Този тандем ще направи "избора на бъдеще", както "е успявал да прави при всеки обрат в европейското строителство", увери френският лидер.

Той изтъкна необходимостта от изграждане на нов енергиен модел. "Европейският съюз е способен да се наложи трайно като геополитическа сила в сферата на отбраната, в космическата сфера и в сферата на дипломацията", допълни Макрон.

Бъдещето на Европа се крепи на френско-германския локомотив, заяви на церемонията в Париж германският канцлер Олаф Шолц.

"Бъдещето, също както миналото, почива на сътрудничеството между нашите две страни, които са локомотив на обединена Европа", заяви Шолц и окачестви "френско-германския мотор" като "машина за компромиси", която позволява "споровете и различните интереси да се трансформират в съгласувани действия".

Германският канцлер увери, че страната му и Франция ще продължат "да предоставят на Украйна цялата помощ, от която тя има нужда, дотогава, докато е необходимо". "Империализмът на Владимир Путин няма да победи!", увери той.

Срещата става в ситуация на нарастващ натиск от страна на Украйна да й бъдат предоставени оръжия, за да отблъсне руската агресия. По-специално украинците искат германски танкове Leopard 2, но също така настояха Франция да им изпрати танкове Leclerc.

Шолц и Макрон в един глас потвърдиха целта си – движение към една "по-суверенна" Европа и повече инвестиции в отбраната и промишлеността.

Канцлерът каза, че споделя с Макрон намерението да се правят необходимите инвестиции, за да стане Старият свят "световен полюс на технологиите на бъдещето" и първия "климатично неутрален" континент на Земята.

Програмата на двамата ръководители продължава със съвместно заседание на френския и на германския министерски съвет в Елисейския дворец.

През октомври се наложи тази годишна среща да бъде отложена заради разногласия по редица ключови въпроси – от енергетиката до отбраната, излезли на бял свят в контекста на руската агресия в Украйна.

И ето че разговорът между лидерите на двете най-големи сили в ЕС, чиито директно противоположни темпераменти затрудняват тези специални отношения, в които личните връзки често са решаващ фактор, този път внимателно се следи, за да се прецени степента на взаимното им разбирателство.

Още повече че след като Олаф Шолц пое канцлерския пост от Ангела Меркел през 2021 г., между него и Макрон се долавя известно неразбирателство – всеки се дразни от инициативите, предприети от другия без предварителни консултации.

mediapool.bg