Кламер БГ - Новини: Макрон e на първо официално посещение в САЩ през мандата на Байдън

Макрон e на първо официално посещение в САЩ през мандата на Байдън

Свят

|
Ср, 30 Ноем 2022г. 10:24ч.
Макрон e на първо официално посещение в САЩ през мандата на Байдън

Макрон e на първо официално посещение в САЩ през мандата на Байдън

Президентът на Франция Еманюел Макрон пристигна във Вашингтон във вторник вечерта на първо официално посещение през мандата на Джо Байдън, предаде АП.

Визитата има за цел да подчертае "дълбоките и трайни" отношения между Вашингтон и Париж, се посочва в съобщение на Белия дом.

Отношенията между двамата президенти имаха напрегнат старт. Миналата година Макрон повика за кратко в Париж френския посланик в САЩ. Това стана, след като Белият дом обяви, че ще продаде на Австралия подводници с ядрено задвижване. По този начин бе осуетена доставката на френски подводници с дизелови двигатели на Канбера.

После отношенията им претърпяха обрат и френският президент стана един от най-активните европейски съюзници на Байдън в реакцията срещу руското нашествие в Украйна, припомня АП.

Посещението на Макрон ще включва преговори в Овалния кабинет, пищна вечеря, пресконференция и други прояви.

Двамата лидери ще имат наситен дневен ред. Приоритет в разговорите в Овалния кабинет ще бъде войната в Украйна и подкрепата за Киев.

Макрон и Байдън ще обсъждат и теми като иранската ядрена програма, експанзията на Китай в Индийския и Тихоокеански океан и нарастващите заплахи за сигурността в в африканския регион Сахел.

mediapool.bg