Кламер БГ - Новини: МВФ шефът скептична за мерките срещу климатичните промени

МВФ шефът скептична за мерките срещу климатичните промени

Свят

|
Вт, 08 Окт 2019г. 19:25ч.
МВФ шефът скептична за мерките срещу климатичните промени

Данъците върху въглерода са ефикасни в борбата срещу климатичните промени, но трябва да бъдат съпроводени с намаляване на налозите и насърчаване на инвестициите в собствени енергийни инфраструктури, за да се осигури преходът. Това каза във встъпителната си реч преди есенните заседания на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от Франс прес и БТА.

"Въглеродните данъци могат да бъдат едно от най-мощните и най-ефикасни средства", подчерта Георгиева, добавяйки, че ключът е в промяната на данъчните системи, а не само в добавянето на нов данък.

По думите й допълнителните приходи от облагането на въглерода биха могли да се използват, за да се намалят данъците на най-уязвимите домакинства. Новите ресурси биха могли също така "да подкрепят инвестициите в собствена енергийна инфраструктура, която ще помогне на планетата да оздравее".

Георгиева е на мнение, че за да посрещнем климатичните промени "не трябва само да намаляваме щетите, но и да се приспособяваме към бъдещето".

"Това е криза, при която никой не е пощаден и при която всеки е отговорен да реагира", коментира тя.

Кристалина Георгиева припомни, че един от приоритетите на МВФ е да помогне на страните да намалят емисиите от въглерод и да станат по-устойчиви на климатичните промени.

Управляващият директор на МВФ цитира примера на Швеция, която въведе въглероден данък през 1991 година. Тя припомни, че чрез намаляване на по-високите данъци домакинствата с ниски и средни доходи са покрили по-големите енергийни разходи.

Тази политическа промяна помогна на Швеция да намали въглеродните си емисии с 25 процента от 1995 година, а икономиката й отбеляза напредък от над 75 процента, припомни Кристалина Георгиева, която оглави МВФ на 1 октомври.

mediapool.bg