Кламер БГ - Новини: Ливан, малката близкоизточна страна, белязана от драми

Ливан, малката близкоизточна страна, белязана от драми

Свят

|
Ср, 05 Авг 2020г. 12:58ч.
Ливан, малката близкоизточна страна, белязана от драми

Ливан е страна с крехък баланс между различните общности, която е преживяла 15 години гражданска война, често се е озовавала в менгеме между Израел и Сирия и е ставала странична жертва на остри регионални напрежения.

Ударената вчера от смъртоносни експлозии страна преминава през най-тежката си икономическа криза от десетилетия, със срив на националната валута и масови уволнения, които от месеци подхранват социалното недоволство.

Между Израел и Сирия

Страната е преживяла 15 години гражданска война от 1975 до 1990 г. и е била под сирийско опекунство от 90-те години до изтеглянето на сирийските войски през 2005 г. А политически институции дълго време бяха парализирани от противопоставянията между про- и антисирийците.

През март 1978 г. израелската армия навлиза в съседен Ливан, за да сложи край на атаките на Организацията за освобождение на Палестина и я изтласква до река Литани преди да се оттегли през юни.

Израел отново нахлува в Ливан през юни 1982 г. и установява буферна зона, за да обезпечи сигурността на селищата в Северен Израел.

През 2006 г. избухва война между Израел и шиитското движение Хизбула, което е създадено след израелското нашествие и се финансира от иранските Гвардейци на революцията.

Могъщото шиитско движение през 2013 г. призна, че негови бойци участват във войната в Сирия на страната на режима на Башар Асад. Тази намеса допълнително разцепи политическата сцена в Ливан.

А сирийският конфликт редовно прелива в Ливан. Редица атентати удариха Бейрут и други райони на страната.

Множество вероизповедания

Ливан, на чието знаме е изобразен кедър, е една от най-малките страни в Близкия изток с площ от около 10 000 кв. км, със западна граница Средиземно море.

Страната е смятана за относително либерална в един по-скоро консервативен регион и религията тук заема първостепенно място. В Ливан има 18 религиозни общности, а държавата се управлява от сложна система на подялба на властта между различните вероизповедания.

Огромен дълг

През март Ливан за пръв път в историята си обяви неплатежоспособност.

Според международната агенция Стандард енд Пуърс държавният дълг е 92 милиарда долара или близо 170 процента от БВП, едно от най-високите съотношения в света.

През май Ливан започна преговори с Международния валутен фонд, за да получи жизненоважна помощ в рамките на изготвен от правителството спасителен план. Този процес обаче продължава да буксува.

Недоволството предизвика през октомври 2019 г. безпрецедентно протестно движение срещу управляващата класа, която почти не се е променила от десетилетия и е обвинена в корупция.

Близо половината ливанци живеят в бедност, а 35 процента от активното население са безработни по официални данни.

Икономическо бреме на бежанците

С население от 4.5 милиона души Ливан заявява, че е приел 1,5 милион сирийски бежанци, в това число близо един милион регистрирани в ООН.

Над три четвърти от семействата на сирийските бежанци живеят под прага на бедността според Върховния комисариат на ООН за бежанците. Те често пъти разчитат на помощи от неправителствени организации и трудно свързват двата края.

Франкофония

След френския мандат (1920-1943 г.) Франция е традиционен съюзник на Ливан, който членува в Международната организация на франкофонията.

В страната има около 300 френскоезични учебни заведения, но оцеляването им е застрашено от икономическата криза.

По БТА.

mediapool.bg