Кламер БГ - Новини: Лавров обвини Запада, че използва случая с Навални за още санкции срещу Русия

Лавров обвини Запада, че използва случая с Навални за още санкции срещу Русия

Свят

|
Пон, 14 Септ 2020г. 20:10ч.
Лавров обвини Запада, че използва случая с Навални за още санкции срещу Русия

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че използва случая с отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални като претекст за налагане на допълнителни санкции срещу Москва. В интервю за руската телевизия RTVI той също така обяви,че западните партньори са прекрачили всички разумни граници на приличието. Според него, ако не е бил този инцидент, Западът е щял да си измисли друг повод за нови санкции срещу Русия.

"От нас сега искат да си "признаем". Питат ни: Вие, какво, не вярвате на немските специалисти на Бундесвера? Как може така? Техните изводи са потвърдени от французите и шведите. Какво, и на тях ли не вярвате", заяви Лавров в понеделник, след като излязоха резултатите от лаборатории във Франция и Швеция, потвърждаващи, че Навални е отровен с "Новичок". Малко преди това стана ясно, че насрочената за вторник визита на руския външен министър в Берлин за закриване на "кръстопътна" година на научно-образователното партньорство и срещата с колегата му Хайко Маас са отменени. Причината е промяна в графика на Маас, макар срещата да е била съгласувана на 11 август.

Той коментира още, че засега Русия намя законни основания да заведе углавно дело по инцидента с Навални. "Трябва да спазвале определени процедура. В момента се извършва доследствена проверка, в чийто ход бяха разгледани всички обстоятелство", каза Лавров.

"Разпитани са всички петима, които са го съпровождали и са участвали м мероприятията, предхождащи дните до момента, в който Навални се е качил в самолета. Разпитани са тези, с които е чакал полета от Томск за Москва и е бил с тях в бара (на летището). Изяснено е какво са поръчали, какво той е пил. Както знаете шестото лица – съпровождащата го дама, избяга. Говори се, че именно тя е предала бутилката в немската лаборатория", каза външният министър на Русия, явно визирайки прессекретаря на Навални Кира Ярмиш.

Лавров отбеляза също така, че спасението на Навални е станало не заради "щастливо стечение на обстоятелството, а благодарение на действията руските пилоти и лекари.

"Някой от западните колеги написа, че спасението на Навални било чудо. (...) Какво щастливо стечение на обстоятелствата? Първо, пилотът незабавно е приземил самолета, второ, на пистата е била бърза помощ, трето, лекарите ведната са пристъпили към изпълнение на професионалния си дълг", коментира Лавров.

"Това абсолютно безупречно поведение се представя като "щастливо стечение на обстоятелствата". Отрича ни се дори това, че сме действали както трябва", посочи той и обвини Запада, че проявява високомерие като се съмнява в професионализма на руските лекари.

"Това е позиция, която, за съжаление, започва да напомня на едни други времена. Високомерието и чувството за собствена непогрешимост вече се анбюдават в Европа и водят до много печални последици", каза той.

В същото време външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че фактът, че независими лаборатории в други държави са потвърдили заключението на Германия, че Алексей Навални е отровен с руски военен нервнопаралитичен агент, трябва да сложи край на критиките за констатациите на Германия, предаде Ройтерс.

Не очакваме вестоносецът - в случая ние, да продължава да бъде критикуван, каза министър Маас на пресконференция в Берлин.

mediapool.bg