Кламер БГ - Новини: Кремъл обеща широка дискусия за поправките в конституцията

Кремъл обеща широка дискусия за поправките в конституцията

Свят

|
Вт, 21 Ян 2020г. 13:26ч.
Кремъл обеща широка дискусия за поправките в конституцията

Кремъл обеща широка публична дискусия за поправките в руската конституция, предложени от президента Владимир Путин, като подчерта, че изненадващата реформа ще бъде осъществена с ускорено темпо, предаде Франс прес.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери пред журналисти, че предстоят мащабни дебати за предложените промени - "широка кампания от информация и дискусии".

Владимир Путин изненадващо обяви конституционната реформа в годишното си обръщение към парламента на 15 януари; това доведе до оставката на премиера Дмитрий Медведев и правителството му. За министър-председател бързо бе назначен Михаил Мишустин, висш служител с добра репутация, но неизвестен на широката публика, отбелязва Франс прес.

Вчера Путин внесе в Държавната дума поправките, предвиждащи по-специално да се засили ролята на парламента при назначаването на премиер, да бъдат намалени президентските мандати на общо два вместо два поредни, и да бъде създаден Държавен съвет с големи правомощия.

Президентските инициативи винаги се осъществяват приоритетно, обясни Песков, цитиран от РИА Новости, след като бе запитан защо властите бързат да приемат конституционните поправки.

Той допълни, че не са определени точни дати за приключване на реформата, но "нищо няма да се протака".

mediapool.bg