Кламер БГ - Новини: Китай реагира гневно на срещата на хонконгски активист с германския външен министър

Китай реагира гневно на срещата на хонконгски активист с германския външен министър

Свят

|
Вт, 10 Септ 2019г. 14:38ч.
Китай реагира гневно на срещата на хонконгски активист с германския външен министър

Китай реагира гневно на срещата на германския външен министър Хайко Маас с хонконгския активист Джошуа Уон. Пекин заяви, че никоя чужда страна няма право да се меси във вътрешните работи на Китай, предаде Ройтерс.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин изрази категоричното недоволство и противопоставяне на Китай срещу това, че Германия е позволила на Уон да дойде на посещение във федералната република и да се срещне с външния й министър.

"Китай вече отправи остра нота на Германия", каза Хуа на редовен брифинг за медиите.

Уон се срещна с Маас вчера в Берлин на събитие, чийто домакин беше германският вестник "Билд".

След като в неделя бе държан около 24 часа на хонконгското летище за нарушаване на условията на гаранцията си, Уон пристигна в германската столица късно вечерта в понеделник, където по думите му щял "да продължи битката си за свободни избори".

Моментът, в който става това, е особено неудобен с оглед на факта, че миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел бе на посещение в Пекин. Вече седмици наред Хонконг е обхванат от протести, които избухнаха заради законопроект за екстрадиция, а сега са съсредоточени върху осигуряването на повече свободи за Хонконг, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg