Кламер БГ - Новини: Китай подписа Договора за търговия с оръжия

Китай подписа Договора за търговия с оръжия

Свят

|
Вт, 07 Юли 2020г. 09:51ч.
Китай подписа Договора за търговия с оръжия

Китай стана страна, подписала Договора за търговия на оръжия, обяви китайският постоянен представител в ООН Чжан Цзюн.

Това членство илюстрира решимостта и искреността на Китай да запази международния режим на овладяване на оръжията, да подкрепи мултилатерализма и да изгради една общност с общо бъдеще за човечеството, каза той, цитиран от световните агенции.

В неговото изявление се казва, че Китай не позволява износа на оръжия на недържавни играчи, а само на суверенни държави. По силата на процедурата, въведена от Договора, той ще започне да се прилага спрямо Китай след период от 90 дни.

Китай е вторият производител на оръжия в света и обяви на 22 юни решението си да се присъедини към Договора. С него документът вече има подписите на 107 страни.

Договорът за търговията на оръжия беше приет през 2013 г. от ООН и влезе в сила следващата година. Той предвижда всяка страна, която го е подписала, да прецени преди всякаква транзакция дали продадените от нея оръжия рискуват да бъдат използвани за заобикаляне на международно ембарго, да бъдат отклонени в полза на престъпници или в нарушение на човешките права. Оръжията в обхвата на Договора са от пистолет до военни самолети и кораби, преминавайки през ракети.

САЩ, основният доставчик на оръжия в света, подписа договора при президента Барак Обама, но Конгресът така и не го ратифицира.

mediapool.bg