Кламер БГ - Новини: Китай изолира 50 милиона души и трябва да им осигурява храна

Китай изолира 50 милиона души и трябва да им осигурява храна

Свят

|
Пет, 31 Ян 2020г. 16:12ч.
Китай изолира 50 милиона души и трябва да им осигурява храна

С пропуски, на които пише "бързо преминаване", шофьори на камиони откараха бързо 560-тонна доставка от дезинфекционни средства от Източен Китай до Ухан - изолирания град с 11 милиона население, който е в центъра на огромните усилия за овладяване на новото вирусно заболяване.

Извън този голям град в централен Китай товарът беше прехвърлен на местни камиони с шофьори с маски и защитно облекло, част от силно контролирания поток от храна и други доставки през контролно-пропускателни пунктове, които от 23 януари блокираха до голяма степен достъпа до Ухан.

Докато тревогата в света от новия вирус нараства, властите блокираха 50 милиона души, които не могат да напускат Ухан и близките градове в центъра на огнището на болестта. Това обаче изисква мощни усилия те да бъдат снабдявани с храна и други стоки от първа необходимост.

"Ухан не е изолиран остров", заяви държавният вестник "Янцзъ дейли".

Единици са правителствата, които мога да се заемат с такива драстични ограничения спрямо население, по-голямо от това на Южна Корея или Австралия. Те стават възможни благодарение на широкия контрол на управляващата комунистическа партия върху обществото и опита от борбата с епидемията от ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) през 2002-2003 г.

Някои камиони имат позволение да напускат 17-е изолирани градове, за да събират храна. Снимки в държавни медии ги показват подредени на контролно-пропускателни пунктове, а шофьорите им са с медицински маски. Полицаи, покрити с бели защитни костюми, проверяват шофьорите дали нямат издайническата треска на вируса. Тези, които нямат пропуски, са връщани обратно.

Училищата, киносалоните и ресторантите в Ухан са затворени. Той е промишлен център с население 1 1/2 пъти по-голямо от това на Ню Йорк. За да задържат хората по домовете им и да намалят риска от заразяване, метрото и автобусните превози са спрени, а частни автомобили не се допускат в централната част.

Властите в провинция Хубей, където са разположени всички тези градове, обещаха достатъчни доставки на зеленчуци, ориз, месо и медицински продукти.

Те казаха, че работят с търговците на дребно, за да се доставя храна чак от югозападната провинция Юнан и от остров Хайнан в Южнокитайско море.

След като цените на храните скочиха, бяха обявени сурови мерки срещу складирането им и надуването на цени.

"Моля, не изпадайте в паника и не складирайте, за да не се събират отпадъци", се казва в правителствено съобщение.

Днес Китай съобщи за 9 692 потвърдени случая на вируса, който може да причини пневмония и други остри дихателни симптоми. Досега са починали 213 души.

Доставката на дезинфектант миналата събота беше направена от шофьори от две компании за товарни превози в източната провинция Цзянсу, според мениджъра на една от компаниите.

С официални пропуски, 18-те екипи от шофьори съкращават обичайно 20-часовото пътуване на 15 часа, каза той.

Правителството не съобщи подробности как налага ограничения върху пътуванията по второкласни пътища и в селата в покрайнините на обширния изолиран район.

Жители казаха по телефона, че в повечето супермаркети все още има достатъчно хранителни стоки. Жителите са предпазливи в разговорите си с журналисти, след като властите казаха, че осем лекари са били наказани през декември, защото предупреждавали за появата на вируса.

Властите могат да се възползват от широката мрежа за наблюдение, която включва хиляди видеокамери, проследяване на смартфони, наблюдение на социалните медии и друга технология, разработена с помощта на западни технологични компании за защита на монопола на управляващата партия.

Болниците се мъчат да се справят с хиляди пациенти, носители на вируса, докато лекарите лекуват и други заболявания.

Държавните медии казват, че полицаи в защитни облекла са разположени в болниците, за да разделят хора, които пристигат с треска и други възможни симптоми на вируса, от други пациенти.

Жуй Чжун, която е от Ухан, но живее във Вашингтон, каза, че възрастен братовчед на майка й починал там през последните 10 дни, след като линейката се забавила. 73-годишният мъж, който имал белодробен проблем, починал на път за болницата, каза Жуй.

Ухан бърза да построи болница с 1000 легла за пациенти с вируса. Тя трябва да бъде отворена в понеделник, 10 дни след началото на строителството. Втора болница с 1500 легла трябва да отвори малко след това.

Родители казаха по телефона, че техните деца, принудени да си стоят у дома, си пишат домашните и гледат телевизия.

Полицаи в Цзинчжоу спираха пешеходци по улиците, за да измерват температурата им и да ги питат къде живеят.

Лю Сяожан, студентка по журналистика в университета в Ухан, каза, че тя и родителите й са седнали на вечеря по случай Лунната нова година, най-важното семейно събитие в Китай за цялата година, а роднините им са общували с тях по WeChat (УиЧат) - популярна интернет платформа за изпращане на съобщения. Тя каза, че дядо й и баба й отказват да излязат от къщи или да приемат гости.

Други градове налагат свой контрол върху пътуванията. Някои жилищни комплекси в Пекин не допускат в тях да влиза никой, освен живеещите там. Хората в две села в покрайнините на китайската столица казват, че са поставили собствени бариери, за да попречат на външни лица да влизат.

Властите в Шанхай - световен бизнес център с 25 милиона жители - удължиха празника за Лунната нова година с 10 дни до 9 февруари, за да насърчат хората да си стоят у дома и да се избегне разпространяването на заразата.

В Ухан на държавните училища беше наредено от 10 февруари да започнат да преподават онлайн, след като вторият срок беше отложен. Университетът в Ухан организира онлайн лекции.

По БТА

mediapool.bg