Кламер БГ - Новини: Китай и САЩ възобновяват търговските преговори

Китай и САЩ възобновяват търговските преговори

Свят

|
Вт, 30 Юли 2019г. 13:50ч.
Китай и САЩ възобновяват търговските преговори

Делегации на Китай и САЩ ще се срещнат днес и утре в Шанхай за възобновяване на търговските преговори, предаде Ройтерс.

Това са първите преговори лице в лице от примирието в търговската война между двете най-големи световни икономики, което президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин договориха на срещата си на форума на Г-20 в Осака през юни.

Очакванията за постигане на напредък обаче са малки. Представители на властите и бизнеса се надяват, че Вашингтон и Пекин ще успеят поне да уточнят ангажиментите си за "жестове на добра воля" и да разчистят пътя за следващи преговори.

За повече от година двете най-големи икономики в света си наложиха взаимно мита върху вноса за милиарди долари. На срещата на върха в Осака Тръмп и Си договориха възобновяване на преговорите за търсене на решение на търговските противоречия, които бяха спрени през май, след като Вашингтон обвини Пекин в отстъпление от вече договорени точки.

След срещата американският държавен глава заяви, че ще се въздържи от налагане на нови мита за оставащата част от китайския внос за американския пазар на стойност 300 млрд. долара и ще смекчи някои от ограниченията за Хуавей, ако Пекин купува американски селскостопански стоки.

mediapool.bg