Кламер БГ - Новини: Караджич бе осъден на доживотен затвор

Караджич бе осъден на доживотен затвор

Свят

|
Ср, 20 Март 2019г. 16:56ч.
Караджич бе осъден на доживотен затвор

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага увеличи присъдата на бившия президент на босненската Република Сръбска Радован Караджич от 40 години на доживотен затвор, съобщиха информационните агенции.

Апелативната камара се съгласи с прокуратурата, че присъдата от 40 години затвор е неадекватна с оглед на тежестта на престъпленията, в които е обвинен Караджич.

Часове преди произнасянето на присъдата на оградата пред съда бе разпънат голям плакат, в който Караджич е сравнен с Адолф Хитлер.

На плаката, поставен от представители на сдружения на босненски мюсюлмани, пише "Радован Караджич - геноцид, Адолф Хитлер - Холокост".

Макар че полицията е настояла плакатът да бъде свален, представителки на сдружение Майки от Сребреница са отказали да го направят.

Караджич бе арестуван през 2008 година, след като се укриваше в продължение на 11 години.

Делото започна през 2010 г. За 4 години и половина бяха изслушани 585 свидетели – жертви от войната, политици, членове на мироопазващите сили на ООН и експерти.

Според съдиите той е замислил прочистването на мъжкото мюсюлманско население в Сребреница, където 8 хиляди мъже и момчета бяха избити в най-тежкото военно престъпление в Европа след Втората световна война. Въобще, между 1991 и 1995 г. с водещата роля на Караджич паралелни военни и държавни структури са извършвали действия, целящи да премахнат хърватското и мюсюлманското население от територията на Република Сръбска и да създатат ентически хомогенна държава.

Караджич носи отговорност и за подбуждане на етническа омраза чрез разпространяването на пропаганда, според която несръбското население на Босна е исторически враг на сърбите.

Той е отговорен освен за паравоенните структури и за техните военни съдилища, които са работели на дискриминационна база.

mediapool.bg